+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Interpretacja morfologii i rozmazu. Bardzo proszę o pomoc!

  1. #1
    ZawszeUsmiechnieta jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Aug 2015
    Postów
    4

    Interpretacja morfologii i rozmazu. Bardzo proszę o pomoc!

    Witam serdecznie. Od dłuższego czasu nie czuję się najlepiej, jestem ciągle zmęczona, senna, kręci mi się w głowie, jest mi niedobrze, często łapię przeziębienia, bolą mnie kości, mięśnie, wypadają mi w dużej ilości włosy, a ostatnio nawet brwi i rzęsy. Na skórze zauważyłam bardzo malutkie, czerwone punkciki. Do tej pory zawsze to sobie jakoś tłumaczyłam ale jak doszła do tego krew z nosa , osunięcie się na nogach w środku nocy, a zaraz po tym duszność, poty, dreszcze i wymioty to przyznam, że się wystraszyłam... Zaniepokoiłam się na tyle, że zrobiłam badania:

    3.06.2015

    WBC 6.72 norma 10*3/uL 4.00- 10.00
    RBC 4.82 norma 10*6/uL 3.50- 5.00
    HGB 13.30 norma g/dl 12.00- 15.00
    HCT 40.30 % 33.00- 43.00
    MCV 83.6 fL 81.00- 100.00
    MCH 27.6 pg 27.00- 34.00
    MCHC 33.00 g/dL 32.00- 36.00
    PLT 371.00 10*3/uL 130.00- 440.00
    RDW-SD 45.10 fL
    RDW-CV 14.60 %
    PDW 10.00 fL
    MPV 9.40 fL 7.50- 12.00
    P-LCR 19.50 %
    PCT 0.35 %
    NEUT# 2.22 10*3/uL
    LYMPH# 3.54 10*3/uL
    MONO# 0.83 10*3/uL
    EO# 0.10 10*3/uL
    BASO# 0.03 10*3/uL
    NEUT% 33.00 % 50.00- 70.00
    LYMPH% 52.70 % 24.00- 45.00
    MONO% 12.40 % 2.00- 11.00
    EO% 1.50 % 1.00- 4.00
    BASO% 0.40 % 0.00- 1.00


    16.06.2015

    WBC 6.46 norma 10*3/uL 4.00- 10.00
    RBC 4.84 norma 10*6/uL 3.50- 5.00
    HGB 13.30 norma g/dl 12.00- 15.00
    HCT 41.10 % 33.00- 43.00
    MCV 84.90 fL 81.00- 100.00
    MCH 27.50 pg 27.00- 34.00
    MCHC 32.40 g/dL 32.00- 36.00
    PLT 457 10*3/uL 130.00- 440.00
    RDW-SD 46.00 fL
    RDW-CV 14.70 %
    PDW 9.50 fL
    MPV 9. 00 fL 7.50- 12.00
    P-LCR 16.10 %
    PCT 0.41 %
    NEUT# 2.14 10*3/uL
    LYMPH# 3.41 10*3/uL
    MONO# 0.76 10*3/uL
    EO# 0.13 10*3/uL
    BASO# 0.02 10*3/uL
    NEUT% 33.10 % 50.00- 70.00
    LYMPH% 52.80 % 24.00- 45.00
    MONO% 11.80 % 2.00- 11.00
    EO% 2.00 % 1.00- 4.00
    BASO% 0.30 % 0.00- 1.00

    Rozmaz krwi obwodowej:

    NEUTROFILE SEGMENTOWANE 35.00 % 50.00- 70.00
    LIMFOCYTY 55.00 % 25.00- 40.00
    MONOCYTY 8.00 % 2.00- 8.00
    EOZYNOFILE 2.00 % 2.00- 4.00


    Minęły 2 miesiące, konsultacja z lekarzem była, powiedział że nie ma czym się martwić, że to pewnie jakiś stan zapalny, pochwalił odnośnie przyjmowania witamin i minerałów nawet powiedział, że dzięki temu krwotoki z nosa i inne objawy powinny minąć, zalecił kontrolne badania. I faktycznie, na jakiś czas objawy ustały, czułam się o niebo lepiej, sprawę uznałam można powiedzieć za zamkniętą. I na tym mogłabym skończyć ale byłoby za pięknie.
    Kilka dni temu postanowiłam odwiedzić laboratorium, byłam pewna że wyniki będą lepsze więc niczym się nie denerwowałam. Niestety. Dzień przed, zaczęłam znów źle się czuć, krew z nosa delikatnie poszła ale jakoś specjalnie nie przejęłam się. Morfologia nie wypadła najlepiej, jest gorzej niż było:

    20.08.2015

    WBC 5.97 norma 10*3/uL 4.00- 10.00 [jest norma ale niepokoi mnie mimo wszystko spadek, od czerwca aż do teraz czy to normalne?]
    RBC 5.18 norma 10*6/uL 3.50- 5.00 [tutaj podobnie jak z WBC]
    HGB 14.60 norma g/dl 12.00- 15.00
    HCT 44.50 % 33.00- 43.00
    MCV 85.90 fL 81.00- 100.00
    MCH 28.20 pg 27.00- 34.00
    MCHC 32.80 g/dL 32.00- 36.00
    PLT 382.00 10*3/uL 130.00- 440.00
    RDW-SD 47.30 fL
    RDW-CV 15.00 %
    PDW 10.50 fL
    MPV 9.30fL 7.50- 12.00
    P-LCR 19.00%
    PCT 0.36 %
    NEUT# 1.90 10*3/uL
    LYMPH# 3.17 10*3/uL
    MONO# 0.78 10*3/uL
    EO# 0.11 10*3/uL
    BASO# 0.01 10*3/uL
    NEUT% 31.80 % 50.00- 70.00
    LYMPH% 53.10 % 24.00- 45.00
    MONO% 13.10 % 2.00- 11.00
    EO% 1.80 % 1.00- 4.00
    BASO% 0.20 % 0.00- 1.00

    Co mi może dolegać? Gdzie powinnam się udać? Właściwym krokiem będzie wizyta u hematologa czy raczej nie jest to na tyle poważne? Bardzo proszę o pomoc!

  2. #2
    Dexatrim jest nieaktywny
    Banned
    Zarejestrowany
    Mar 2014
    Postów
    282

    Jest tu jakiś stan zapalny,zakażenie,wirus, na pewno też występuje stres.
    ,Czy wykonano badania w kierunku tarczycy,pasożytów?Jak wyszło badanie płuc?

  3. #3
    ZawszeUsmiechnieta jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Aug 2015
    Postów
    4

    Tarczyca przebadana, wszystko jest wporządku. Pasożyty i badanie płuc? O tym nie pomyślałam...
    Już to pisałam ale zapytam ponownie- jak uważasz czy w moim przypadku właściwym krokiem będzie wizyta u hematologa? Czy jednak sobie odpuścić?

  4. #4
    ZawszeUsmiechnieta jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Aug 2015
    Postów
    4

    Naprawdę nie ma tu nikogo więcej, kto mógłby się wypowiedzieć? Każda, nawet najmniejsza sugestia jest dla mnie bardzo ważna...

  5. #5
    znanywynik.pl jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Aug 2015
    Postów
    10

    Witaj, zapraszam Cię na portal znanywynik.pl który umożliwia szybkie sprawdzenie wyników badań ambulatoryjnych, wraz ze szczegółowym opisem każdej z pozycji przygotowanym przez lekarza specjalistę.

    Dodatkowo każdy użytkownik po utworzeniu swojego konta ma możliwość tworzenia własnej historii zdrowia, poprzez wprowadzanie i zapisywanie:
    1. Wyników badań laboratoryjnych
    2. Pomiarów ciśnienia tętniczego oraz glukozy
    3. Uczulenie na leki i inne alergeny
    4. Przebytych chorób
    5. Listy przyjmowanych leków
    6. Monitorowanie BMI (Wskaźnik Masy Ciała)

    Po rejestracji uzyskasz 30 dni darmowego abonamentu na start

  6. #6
    Dexatrim jest nieaktywny
    Banned
    Zarejestrowany
    Mar 2014
    Postów
    282

    Na dziś nie widzę potrzeby konsultacji hematologicznej.

  7. #7
    ZawszeUsmiechnieta jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Aug 2015
    Postów
    4

    Dziękuję za odpowiedź!

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Interpretacja morfologi i rozmazu krwi
    Przez Anniia w dziale Badania
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 08-30-2015, 15:55
  2. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 07-16-2015, 19:24
  3. Słabe wyniki morfologii. Proszę o pomoc.
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Badania
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 05-01-2015, 20:00
  4. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 04-20-2015, 22:35
  5. interpretacja rozmazu krwi obwodowej
    Przez K22 w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 02-21-2015, 13:52

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247