+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Fascykulacje calego ciala

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Fascykulacje calego ciala

    Witam,

    Od tygodnia odczuwam chwilowe 1-2s drzenia miesni(fascykulacje), w roznych czesciach ciala. Glownie w nogach(uda, podudzia,lydki,piszczele, miejsca w obrebie kolan), ale rowniez barki,biceps,triceps, plecy, posladki, szyja, przedramiona itp.
    Jak chodze, czuje ich znacznie mniej - w zasadzie nie czuje ich wtedy w ogole. Najwiecej fascykulacji odczuwam podczas siedzenia lub lezenia na plasko. Mam wrazenie ,ze jak leze na boku w pozycji pol siedzacej to fascykulacji jest mniej.
    W grudniu jeszcze przed swietami, czulem mrowienia/prady w roznych czesciach nog - chodz glownie w prawej. Po swietach w pracy, podczas siedzenia czulem napiecie tylnej czesci miesni ud.
    Pozniej przez jakis czas byl spokoj, az do zeszlego tygodnia.
    Wczoraj zrobilem trening silowy: barki i biceps. Po treningu az do dzisiaj fascykulacji nie odczuwam w bicepsach i barkach. Jednak nasilily sie w nogach - czuje rowniez mrowki/prady w prawej piszczeli - ale to moze byc odpowiedz na wczorajszy trening gdzie przy jednym z cwiczen miesien w obrebie piszczeli napinal sie.
    Oslabienia miesni nie odczuwam. Podczas treningu fascykulacji nie czulem. Przy aktualnej mojej wadze 65 kg, trenowalem na miesien bicepsu 16kg hantlem 4 serie po 10 powtorzen.
    Bylem kilka dni temu z tym problemem u neurologa. Najpierw podejrzewal tezyczke utajniona. Mowil, ze nie wyglada mu to na chorobe neurologiczna. Wszystkie odruchy jak i samo badanie podstawowe w gabinecie ok.

    Wszystkie ponizsze wyniki byly robione w zwiazku z problemami trawiennymi ktore mam juz od ok 4 lat. W zasadzie jedyna rzecz jaka zostala to czasem uczucie zalegania pokarmu w jelicie z lewej strony. Jednak z badan nic gastrolodzy nie wywnioskowali.

    Aktualnie przyjmuje suplementacje zalecona przez dietetyka klinicznego:

    Witamina C 1-2g
    Probiotyki
    Witamina d3+k2 5000 IU + 200mcg (aktualnie D3 odstwione z uwagi na rosnacy wapn,a k2 zmniejszylem do 100 mcg)
    l-glutamina ok 15 g

    Ze wzgledu na podwyzszona homocysteine, wlaczylem do suplementacji(od 4 tygodni):

    Doctor's Best - B-complex:

    Witamina C (jako kwas askorbinowy) 40 mg (67%)
    Tiamina (Witamina B1) (jako chlorowodorek tiaminy) 60 mg (4000%)
    Ryboflawina (Witamina B2) (jako ryboflawiny fosforan-5-ryboflawiny) 75 mg (4412%)
    Niacyna (Witamina B3) (jako niacyna i nikotynamid) 50 mg (250%)
    Witamina B6 (jako chlorowodorek pirydoksyny i fosforan-5-pirydoksalu P-5-P) 50 mg (2500%)
    Kwas Foliowy (jako 5-metylo-tetrahydrofolian / 5-MTHF) 400 mcg (100%)
    Witamina B12 (metylokobalamina) 1000 mcg (16667%)
    Biotyna 600 mcg (200%)
    Kwas pantotenowy (jako pantotenian wapnia) 100 mg (1000%)

    Viridian - Kwas foliowy 400 ug
    Now - TMG (Trimetyloglicyna - betaina bezwodna) 1000mg

    B-complex odstawilem wczoraj(chodz nie wiem czy slusznie?) bo zaczalem sie zastanawiac czy moze fascykulacje nie sa z nadmiaru witamin grupy B?

    Od konca grudnia rowiez przyjmuje cytrynian magnezu ok 400 mg. Od 2 dni dolaczylem rowniez 1000mg jonow potasu.

    Badania z grudnia:

    Osteokalcyna: 19,82 ng/ml (24,00-70,00) L
    Potas: 3,77 mmol/l (3,50-5,10)
    Wapn calkowity: 2,50 mmol/l (2,15-250)
    Magnez: 0,83 mmol/l (0,66-1,07)
    Parathormon: 23,52 pg/ml (15,00-65,00)
    ALT: 20 U/l (0-41)
    AST: 17 U/l (0-40)
    CRP: <1,0 mg/l (0,00-5,00)
    TSH: 1,720 uIU/ml (0,270-4,200)
    FT4: 1,66 ng/dl (0,93-1,70)
    Fosfataza zasadowa: 40 U/l (40-130)

    Badania z poczatku stycznia:

    Potas: 3,61 mmol/l (3,50-5,10)
    Wapn calkowity: 2,55 mmol/l (2,09 - 2,54) H
    Wapn Zjonizowany: 1,16 mmol/l (0,98-1,13) H
    Fosfor nieorganiczny: 3,1 mg/dl (2,7-4,5)
    Magnez: 0,90 mmol/l (0,66-1,07)
    Wapn w moczu: 2,82 mmol/l
    Bilirubina calkowita: 1,50 mg/dl (0,00-1,40) H
    D-dimer: 56,0 ng/ml (0,0 - 500,0)
    Homocysteina: 14,59 umol/l

    Wapn z polowy stycznia:

    Wapn calkowity: 2,51 (2,09-2,54)
    Witamina B12: 677,10 pg/ml (197,00-771,00)
    Kwas foliowy: 7,4 ng/ml (4,60-18,70)

    Szczerze to troche juz mnie irytuja te moje fascykulacje. Zaczynaja mi chodzi po glowie rozne mysli na temat schorzen jakich objawem sa fascykulacje.. Dr google niestety zawsze podpowiada te najgorsze..
    Czy ktos mi moze pomoc w pozbyciu sie fascykulacji lub nakierowaniu skad one moglby sie pojawic? Jakie badania powiniennem wykonac dodatkowo, zeby wykluczyc choroby neurologiczne?

    Dziekuje za pomoc i pozdrawiam !

  2. #2
    stalker8 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    May 2016
    Skad
    .wieś
    Postów
    1,353

    Też mnie telepało po ćwiczeniach na początku, a były to ćwiczenia malutkimi ciężarkami wtedy - w takim byłem stanie.
    16 kg na biceps przy takiej wadze, to będzie chyba na zerwanie mięśnia. :] I zniszczenie stawów.
    Nie wiem kiedy Pan zaczął te treningi, ale to po prostu wygląda na przegięcie, bo po wadze (65kg) wnioskuję też, że młody wiek. Ja tam o ćwiczeniach wiem tyle, że aktualnie - nie ćwiczę, bo tylko sobie stawy rozwaliłem; no trochę podprostowałem sylwetkę, może nabrałem masy z 5-6kg i teraz ile ważę? - 68...9 ? I tak robiłem to źle, zaburzenie psychiczne i tyle.
    Boli mnie; rekordowy dzień dzisiaj, od samego rana siedzę.
    Pewnie należy zmniejszyć intensywność i czas trwania, ale nie umiem poradzić. Na wynikach badań też się nie znam.
    ...A tak - w internecie można przeczytać o tym, że to będzie "przeciążenie układu nerwowego" treningiem, np. na "potreningu.pl" artykuły dr Sulikowskiego - ale nie brałbym tych informacji za źródło do naśladowania - nie warto się tak zamęczać, żeby coś na sobie udowadniać. U początkującego tak jest, układ nerwowy nie daje rady - w tym on ma rację; jakie konsekwencje tego - również nie umiem powiedzieć, po prostu przestań, bo przeginasz; ja w ten sposób miałem poważny (drugi) rzut sm - nieprzyzwyczajony do ćwiczeń poszedłem na rehabilitację zimą, luty 2006 i nie wiedząc co robić, ćwiczyłem np. ugięcia nóg na atlasie, co samo w sobie na dłuższą metę szkodzi na kolana... ale to inna sprawa... Pamiętam jak bardzo mnie to machanie męczyło, a do tego ściąganie linki wyciągu za kark - też durnota; obciążenie pani magister, stała obok, "kierowniczka", pokazała, że można sobie jednym ruchem żelaznej szpilki regulować - ile mam ochotę, może: ot - trochę i: "proszę się ruszać". Miałem taki wstyd, że tak szybko się męczę, ale robiłem dalelej i pamiętam co się działo... - jeden dzień, drugi, a potem już nie dałem rady tam przyjść.

    Też dopowiem, w 2013 po ćwiczeniach miałem często zmęczenie, to typowe w sm, 'neurologiczne', że tak je nazwę, ale z czasem przyzwyczaiłem się - czyli jest w tym racja, co pisze ten dr Sulikowski i inni... A teraz znowu czuję, jak choroba przyspiesza. ;| No tyle, pozdrawiam, nie czując się dobrze, źle raczej po prostu.

  3. #3
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Witam,
    regularnie trenuje od ponad 10 lat. Przez problemy zoladkowe stracilem 20 kg w ostatnich 4 latach. Jesli chodzi o ciezar, ktorym cwicze to zaden wysilek dla mnie - moglbym spokojnie go jeszcze zwiekszyc. U mnie po treningu nie wystepuje zmeczenie - wrecz przeciwnie - dostaje mega kopa i przyplywu energii.
    Wczoraj zrobilem trening nog i plecow - o dziwo poki co fascykulacji znacznie mniej - wlasciwie zostaly w nogach. I innych czesciach ciala potrafia sie pojawic, ale juz nie z taka intensywnoscia jak wczesniej.
    Dodam, ze od zeszlego poniedzialku rozpoczalem 2 dniowa rehabilitacje odcinka ledzwiowego. Z racji ,ze slabo jestem rozciagniety - pokazywano mi cwiczenia jakie mam wykonywac - gdzie bylo duzo rozciagania. Moze to zbieg okolicznosci ,a moze przyczynilo sie to do fascykulacji.

    Pozdrawiam

  4. #4
    stalker8 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    May 2016
    Skad
    .wieś
    Postów
    1,353

    Proszę Pana - nie moja liga. Ja już wiem, że ciała do podziwiania dla dam nie zbuduję, nie mam się co wysilać i nie interesuje mnie to, może jeszcze zajmę się czym innym. Uwagi które zawarłem w mojej wypowiedzi to tylko moje spostrzeżenia, jako inwalidy; większości inwalidztwo kojarzy się z wózkiem... kto wie, może i mnie to czeka, a może coś jeszcze gorszego, wszak nie potrafię przewidywać konsekwencji tego co robię, czyli upośledzony i z tym będę żył, póki co. Aktualnie samopoczucie marne, dobranoc.

  5. #5
    stalker8 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    May 2016
    Skad
    .wieś
    Postów
    1,353

    You Tube - na kanale Patryk2703 można dowiedzieć się, co da się zbudować, a czego nie.

    Tutaj użytkownik "gość niezarejestrowany" 10 lat ćwiczy, 16 kg podnosi i 65 kg waży. Ponadto 20 kg nie przybrał w cztery lata, a stracił. To może oznaczać, że jest "naturalem" - bez ćpania sterydów - duży. I tłusty?

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Palace bole miesni calego ciala, sennosc, zmeczenie...
    Przez nandrzejewski w dziale Forum neurologiczne
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 07-12-2016, 17:18
  2. bol calego kregoslupa
    Przez ewa1971 w dziale Forum neurologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 11-19-2014, 14:14
  3. swedzenie calego ciala
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum alergologiczne
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 02-17-2014, 16:53
  4. Fascykulacje czy są objawem SM?
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-10-2014, 20:51
  5. fascykulacje
    Przez juliadw w dziale Forum neurologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10-07-2012, 20:18

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235