Witam Państwa.

Zacznę od tego, że mam dość sporą niedowagę 183cm/52kg, często spada mi potas nie jakoś drastycznie, ale na tyle by powodować swoje objawy, mniej więcej jak jest dolna granica 3.5 (3.5-5.1) to mam właśnie 3.5.
================================================== =
Zbadałem też 3 razy tarczycę.

Za 1 razem wszystko w środkowych granicach normy:

TSH: 3,66 (0,27-4,20)
FT3: 4,79 (3,10-6,80)
FT4: 18,00 (12,00-22,00)

Przy tym miałem też robiony potas i wyszło 3.6 (również wtedy miałem wszystkie objawy niedoboru).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Za drugim razem:

TSH: 6,09 (0,27-4,20)
FT3: 6,85 (3,10-6,80)
FT4: 17,61 (12,00-22,00)

Przy tym miałem też robione przeciwciała tarczycowe ATG i ATPO. Wyszły poprawnie. I kortyzol 20,96 (4.30-22.40) - badanie o 8 rano. Przy tym badaniu potas, sód i magnez były ok i wapń w górnej granicy: 10 (8.6-10)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Za trzecim razem:

TSH: 3,92 (0,27-4,20)
FT3: 6,64 (3,10-6,80)
FT4: 19,88 (12,00-22,00)

Zbadałem również Potas i sód. Sód wyszedł ok a potas znowu 3.5. Podczas tego badania też zbadałem testosteron który był ok, morfologia też ok.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Czytając internet i to co ludzie piszą o niedowadze (bo ten problem chcę rozwiązać) to bardzo wiele się pokrywa. Mniej więcej 3/4 z nich ma niedobór witaminy D, i mniej więcej 3/4 z nich ma podobne wyniki tarczycowe. Mniej więcej połowa z nich ma również problemy z umykającym potasem.

PS: Prawdopodobnie u mnie będzie również brak witaminy D. I to pewnie z takiego powodu, że rzadko wychodzę z domu bo po prostu nie potrzebuję. Pracuję również w domu. Ale chyba czas to zmienić.

Jak widać, istnieje ścisły związek pomiędzy tymi wszystkimi osobami, więc jesteśmy na dobrej drodze by to wykryć. Może mnie nakierujecie jakie badania zrobić w następnej kolejności? I prosiłbym o jakieś sugestie co może być przyczyną.

Dodam jeszcze, że moja siostra też ma niedowagę, ma migreny bierze lek Cinie, który coś tam robi z wychwytem serotoniny, nie powiem dokładnie z marszu bo to skomplikowane . I ten lek tak jakby działał też na przysadkę.

Możemy mieć genetycznie schrzanioną tą przysadkę. Dlatego byłbym wdzięczny jakbyście mnie nakierowali.