+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 27 z 27

Temat: Dieta bezglutenowa

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Dieta bezglutenowa

    Na czym polega dieta bezglutenowa?
    Proszę o odp.

  2. #2
    Gosia jest nieaktywny
    Senior Member Specjalista
    Zarejestrowany
    Aug 2010
    Postów
    799

    Dieta bezglutenowa jest to dieta pozbawiona białka glutenu, który znajduje się w zbożach pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia.
    W diecie tej dozwolone są produkty z ryżu, ziemniaków, kukurydziane, gryka.
    Dietę tę stosują osoby chorujące na chorobę trzewną zwaną celiakią, u których spożywanie produktów wywołuje określone zaburzenia i zanik kosmków jelitowych.
    Należy pamiętać, że wiele gotowych produktów spożywczych dostępnych w sprzedaży może zawierać gluten tylko jako jeden ze składników obecnych w produkcie (na przykład zagęszczacze na bazie skrobi pszennej w jogurtach lub bulionach)

  3. #3
    pani marusia jest nieaktywny
    Senior Member
    Zarejestrowany
    Nov 2010
    Postów
    144

    Przestrzeganie diety bezglutenowej przez całe życie jest jedynym sposobem leczenia celiakii. Niestety, unikanie glutenu jest bardzo trudne, gdyż znajduje się on w bardzo wielu produktach, a w dodatku często jest ukryty pod inną nazwą. Można jedynie wymienić produkty, co do których nie ma wątpliwości, że gluten w nich występuje.
    Lista Gosi jest bardzo ogólnikowa, wymienię więc szczegółowo podstawowe produkty zawierające gluten:
    - zwykły chleb, bułki, chleb sojowy i słonecznikowy, żytni, muffiny, gofry, bajgle, opłatki, precle, większość chrupek i czipsów
    - wszelkie owsianki i otręby oraz wszystkie płatki śniadaniowe, również te z dmuchanego ryżu i płatki kukurydziane, które zawierają ekstrakt słodowy z jęczmienia
    - makaron zwykły, jajeczny, sojowy
    - kasza manna, kuskus, mąka kukurydziana z dodatkiem pszenicy
    - proszek do pieczenia (w sprzedaży na szczęście są też bezglutenowe)

  4. #4
    Nie zarejestrowany
    Guest
    a czy można na niej pić soki jednodniowe świeżo wyciśnięte?

  5. #5
    pani marusia jest nieaktywny
    Senior Member
    Zarejestrowany
    Nov 2010
    Postów
    144

    Oczywiście, jednak nie należy przesadzać z ilością ( jak we wszystkim).

  6. #6
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Witam, muszę odświeżyć ten wątek ponieważ potrzebuję informacji na temat produktów bezglutenowych. Czy jest jakieś miejsce albo strona gdzie można znaleźć listę takich produktów? Właśnie dowiedziałam się, że jestem uczulona na gluten i nie ukrywam, że nie bardzo wiem jak mam się z tym obejść. Będę bardzo wdzięczna za informacje.

  7. #7
    kluczyk jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Aug 2011
    Postów
    1

    warto zajrzeć do wątków na forum celiakia. Nie wiem czy wiesz, ale producentów takiej żywności trochę jednak jest, od niedawna zalicza się do nich nawet profi. Zakładam, że jak można spokojnie zjeść pasztet jako produkt bezglutenowy to lista takich produktów będzie stale rosnąć

  8. #8
    Nie zarejestrowany
    Guest

    nie wiem dlaczego

    oby rosła cały czas, bo nadal jest ich zdecydowanie za mało! Zastanawia mnie dlaczego firmy nie starają się dotrzeć do bezglutenowy. Przecież to grupa potencjalnych klientów, która zdecydowanie ceni konkretne produkty o odpowiedniej jakości. Nie wiem czym to jest spowodowane.

  9. #9
    Nie zarejestrowany
    Guest

    coraz szerzej w menu!

    na pewno gama takich produktów mocno0 się poszerzy to super interes i dla producentów i dla detalistów, no i dla nas - im szersze menu tym zdrowiej i przyjemniej pasztety profi cieszą mnie niezmiernie!

  10. #10
    marlenka
    Guest

    kiedy zmiany?

    Cytat Napisal kluczyk Zobacz post
    warto zajrzeć do wątków na forum celiakia. Nie wiem czy wiesz, ale producentów takiej żywności trochę jednak jest, od niedawna zalicza się do nich nawet profi. Zakładam, że jak można spokojnie zjeść pasztet jako produkt bezglutenowy to lista takich produktów będzie stale rosnąć
    Jestem zniesmaczona, że nadal w sklepach jest tak mało produktów bezglutenowych. Dobrze, że niektóre firmy myślą o klientach jakimi są bezglutenowy. Lista produktów owszem rośnie ale bardzo wolno, oby to się zmieniło.

  11. #11
    majkaon
    Guest
    I tak jest lepiej niż było. Część dużych firm ma w swojej ofercie produkty bezglutenowe, w prawdzie jest ich to dość niewiele. Można zamawiać produkty przez neta ale to też trochę trwa, zdarzyło mi się nawet dostać połamany chleb. W sklepach zakupy ograniczają się do firm typu Sonko, wspominanego profi, szkoda że tak niewielki jest wybór.

  12. #12
    Gino
    Guest

    jest coraz lepiej

    Prawda, coraz więcej firm zwiększa swój asortyment o produkty bez glutenu W zestawieniu tych zamieszczanych na celiakia.pl mam swoje ulubione typy Drodzy,m nie jest tak źle i musi być z każdym dniem lepiej
    Pozdrawiam

  13. #13
    terminala
    Guest
    Prawda, musi być lepiej z dnia na dzień! Nie jest przecież tragicznie i bądźmy zdania, że produktów bezglutenowych będzie więcej. Mi ostatnio udało się kupić w zwykłym markecie pasztet bezglutenowy i wafle ryżowe, a do niedawna nic nie można było dostać w sklepach.

  14. #14
    Maria Oleśniuk jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Aug 2011
    Postów
    5

    Jest to najzwyczajniej dieta w której unikasz jedzenia produktów bezglutenowych takich jak większość: pieczywa, mąk, ciast, ciastek, wędlin, itp. Brzmi niefajnie ale nie jest to taż tak tragiczne

  15. #15
    sasandra
    Guest

    jestem dobrej myśli

    Co prawda jestem osobą chorą na celiakię, tyle że samo słowo "chora" niezbyt mi tu pasuje, nie czuję się, tryskam zdrowiem i czuję się świetnie. Dawno odkryłam takie strony jak celiakia.pl, na bieżąco śledzę nowinki z zakresu produktów bezglutenowych. Nie wiem, czy kiedyś będziemy mogli jeść wszystko, natomiast to co dostępne już dziś całkiem mnie zadowala.

  16. #16
    melodykarolna
    Guest
    próbowałam m.in pasztetów profi i chyba smakowo nie ma żadnej różnicy. Także jest nadzieja, że będziemy zyli całkowicie normalnie z lekką dozą ostrożności all the time

  17. #17
    muchomorek11
    Guest
    Do ostrożności to chyba już wszyscy się przyzwyczailiśmy, także żeby chociaż było smacznie i zdrowo oczywiście

  18. #18
    jana
    Guest

    smacznie i zdrowo

    Żeby w ogóle dało jeść się te produkty:P, a tak poważnie to nie są takie złe i nie ma specjalnie na co narzekać. Mogę nawet stwierdzić, że mam dietę dość zróżnicowaną i zdrową.

  19. #19
    amelka1
    Guest

    jest kilka opcji

    Faktycznie nie mamy zbyt wielu alternatyw, ale zawsze te kilka opcji jest, więc o to nie musimy się obawiać.
    W razie czego można tak zaplanować dietę, by w miarę nie odbiegać od standardowego schematu żywieniowego
    Też polecam zestawienie produktowe na forum Stowarzyszenia Przydatne wskazówki

  20. #20
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Ksiązka bezglutenowa

    Pojawiła się też pierwsza polska książka z przepisami bezglutenowymi - "120 przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą", albo coś takiego. Ktoś widział? Sensowna?

  21. #21
    Nie zarejestrowany
    Guest

    celiakia

    Witam,
    Jestem studentką SGGW na kierunku dietetyka. Piszę pracę magisterską pt. „Ocena sposobu żywienia wybranej grupy osób chorych na celiakię”. Serdecznie proszę osoby chore na celiakię o wypełnienie ankiety, która jest mi niezbędna do napisania pracy. Poniżej przesyłam link do adresu strony, na której znajduje się ankieta.
    Ocena sposobu żywienia wybranej grupy osób chorych na celiakię.
    Z góry bardzo dziękuję!! 

  22. #22
    Kasia28 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2013
    Postów
    1

    Zapraszam do odwiedzenia strony www.strefazdrowiaiurody.com na tej stronie znajdzie Pani duży wybór produktów bezglutenowych takich jak: makarony , ciastka, mąki, zakwasy, koncentraty do wypieków ciast , płatki kukurydziane, musli, amarantus, proszki do pieczenia i na zamówienie chlebek Polecam Kasia

  23. #23
    mick
    Guest

    leczenie alergii poprzez jedzenie

    dieta bez cukru, bez mleka i nabiału, bez glutenu oraz tzw. chemii /histaminy/
    długo nie byłam dobrze zdiagnozowana dlatego dieta musi obecnie być trzymana przez 3 lata. mam alergię krzyżową - uczulenie na białko zwierzęce oraz wziewne lekką na leszczynę oraz mocniejszą na brzozę.
    śniadanie - kasza jaglana, amarantus lub jaglana z dodatkiem gotowanego jabłka bez cukru.
    krążki ryżowe lub placki gryczane z pastą z czerwonej soczewicy.
    warzywa, sałata, sałatka warzywna bez majonezu zamiast polana olejem rzepakowym lub oliwą co kto woli.
    obiad - zupa jarzynowa, zupa ze strączkowych gotowana na wodzie. może być zasmażka - na patelni na oleju rzepakowym smażymy cebulę, dolewamy wody i dusimy pod koniec dodajemy trochę kurkumy bo jest dobra dla alergików, na koniec gotowania dodajemy do zupy.
    drugie danie : gotowana kasza gryczana, jaglana, ziemniaki.
    mięso tylko gotowane lub upieczone w piekarniku jak najmniej smażenia dla alergika. /jedynie królik, indyk, gołąbek/ inne są wykluczone.
    najlepiej świeże ryby pieczone w piekarniku /alternatywa ja kupiłam ostatnio patelnię z powłoką ceramiczną, która nie piecze tylko dusi ryby lub mięso/, jest to tańsze niż ciągłe korzystanie z elektrycznego piekarnika. dodatek z surowych warzyw lub gotowanych.
    kolacja - różne zapiekanki. na bazie ziemniaków, warzyw, ryb, mięsa, kasz bezglutenowych, strączkowych. można stosować i zmieniać dowolnie wedle smaków indywidualnych.
    zestawiać według swojej inwencji twórczej i wcześniejszych doświadczeń w kuchni.

  24. #24
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Polecam książkę "Zespół psychologiczno-jelitowy GAPS".

  25. #25
    Nie zarejestrowany
    Guest
    W tej chwili jest już bardzo duży wybór produktów bezglutenowych. Ostatnio nawet widziałam bezglutenowe spody do pizzy Można też znaleźć dużo informacji na ten temat, są też targi gastronomiczne takie jak FOOD-to-GO w Gdańsku, które odbywają się w lutym i tam można spotkać ekspertów jak również osoby uczulone na gluten. Wiem, że w tym roku na targach będzie też strefa produktów bezglutenowych, co mnie osobiście cieszy. Przejście na dietę będąc dorosłym nie jest łatwe, ale można sobie z tym poradzić.

  26. #26
    kalmer jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Aug 2013
    Postów
    96

    Żadna dieta sama w sobie nie jest dobra, dieta ma być po prostu racjonalna. Kluczowe jest eliminowanie wszystkiego co szkodliwe, musicie dbać o aktywność. U mnie dużo dało również branie foreverslim. Jeśli będziecie faktycznie o siebie dbali, będziecie systematyczni, to wówczas efekty będą na pewno zadowalające...

  27. #27
    nosleep jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2014
    Postów
    30

    Cięzko jest się przyzwyczaić do diety bezglutenowej. A jeszcze trudnej znaleźć produkty bez glutenu szczególnie w małych osiedlowych sklepikach


    _________________________________________
    linki i reklama w sygnaturze dostępna od 10 postów (inf.)

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Dieta bez węglowodanowa
    Przez focus9 w dziale Forum dietetyczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 10-15-2010, 11:10
  2. dieta cytrynowa
    Przez małaczarna w dziale Forum dietetyczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 10-12-2010, 07:25
  3. Dieta Diamondów
    Przez OlaK w dziale Forum dietetyczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 10-12-2010, 07:16
  4. dieta dla alkoholika
    Przez Rafał w dziale Forum dietetyczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10-11-2010, 16:26
  5. Dieta bezglutenowa produkty
    Przez ksenia w dziale Forum dietetyczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 08-26-2010, 07:42

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134