+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Czy to zespół pustego siodła

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Czy to zespół pustego siodła

    O szeregu lat mam bardzo uporczywe bóle głowy , które nie pozwalają mi normalnie funkcjonować. Mam wrażenie, że jest jakby stan zapalny za oczami. Czasami gorzej widzę. Nad ranem czuję też plecy w okolicach nerek i mam podwyższone ciśnienie rozkurczowe, oporne na bisocard (przekracza 90, a nawet 100 przy raczej prawidłowym górnym).
    "Badanie MR głowy" (mózgu ...)wykazało zaznaczone cechy przepuchliny siodła tureckiego - badanie z 2016 r.
    Test PRL z 10 mg MTC (na czczo) wynik 14,31 przy normie 5-35
    Test PRL z 10 mg MTC po 60 minutach 274,10 - badania z 2013 r.
    Estradiolu w siódmym dniu cyklu miałąm ponad 245 przy normie 18-147 - dwa badania z 2011 i 2013 r.
    Stosunek LH do FSH w obu dadaniach to: 0,24 i 0,46 (czytałam, że poniżej 0,6 to niewydlność przysadki),
    P-ciała anty-TG < 6,4 norma < 18 - badanie z 2013 r.
    P-ciała anty-TPO < 0,8 norma < 8 - badanie z 2013 r.
    TSH 0,81 norma 0,25-5,00 - badanie z 2016 r.
    FT4 13,31 norma 10,6-19,40 - badanie z 2016 r.
    Sód, potas, kreatynina, GFR i morfologia, w normie - badania z 2016 r.
    glukoza 91 - norma do 105, cholesterol - całkowity 167 - norma do 200 - badania z 2016 r.
    Triglicerydy 80 - norma do 165 - badania z 2016 r.
    okulista wykluczył bóle głowy na tle choroby oczu, stwierdził węższe naczynia.
    W związku z problemami hormonalnymi mam liczne mięśniaki. Najbardziej dokuczający (powodujący ciągłe krwawienia) został usunięty.
    W zawiązku z bólami głowy byłam na badaniach w szpitalu w 2014r. TK mózgu wykazało zwapnienie w sierpie mózgu. Morfologia, analiza moczu, elektrolity, EKG, RTG klp, USG met. Dopplera tt. szyjnych wyszły w normie. Upierałam się przy hormonach więc zrobili mi TSH i wyszło 0,25 przy normie od 0,27 do 4,2, ale jak powtórzyłam badanie było w normie. W rezultacie nie stwierdzono przyczyny ciągłych bólów głowy.

    W internecie znalazłam, że może to być zespół pustego siodła.

  2. #2
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Polecam portal medyczne-forum gdzie są specjaliści.Jak już korzystałam dlatego polecam.Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Czy to jest zespół Westa?
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum neurologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 04-13-2016, 09:14
  2. Czy to zespół Sudecka ?
    Przez M_T w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 11-12-2015, 10:30
  3. Czy to zespół suchego oka?
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum okulistyczne
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 09-10-2014, 14:14
  4. Podejżenie pustego jaja płodowego
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 07-22-2014, 22:36
  5. Czy to zespół policystycznych jajników?
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 09-04-2013, 10:32

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248