Witam. Mam 19 lat. Ważę 48 kg przy wzroście 166 cm. Czy poniższe wyniki świadczą o anemii złośliwej (Choroba Addisona-Biermera) ??
Ferrytyna 6,7 norma 13,0-150,0
Witamina B12 142,0 norma 145,0-569,0
(Potas, Sód, Magnez w normie ) Żelazo o dziwo 88,8 norma 33,0-193,0
Podwyższone TIBC 504,3 norma 250,0-450,0
W morfologi jedynie zaniżone MCH 26,4 norma 27,5-32,0
Podwyższone jedynie LYMPH% 44,4 norma 28,0-44,0
RDW-CV 15,3 norma 11,5-14,5
PDW 12,2 norma 6,1 - 11,0
P-LCR 27,5 norma 6,0 - 24,0
Reszta morfologii jak najbardziej w porządku, no jedynie hemoglobina się tak waha wynik HGB 12,9 a norma 12,0 - 15,0. Inne wyniki w porządku. Jest mi ciągle zimno, a mimo to pocę się pod pachami, strasznie wypadają mi włosy, paznokcie się rozdwajają. Zrobiłam także badanie TSH, FT3 i FT4 i są w normie. Przyjmowałam już Tardyferon Fol i Ferrum Lek, teraz jestem na Falvit ale dalej bez efektu. Uczulenie na Diafer dożylnie. Czy w takim przypadku lekarz zaleci mi zastrzyki Wit B12. ? Czy to anemia złośliwa czy inna choroba (jaka) . ?