Witam,
Mam 28 lat. Od 3 lat jestem obserwowana w kierunku RZS. Moja historia z bólami stawów zaczęła się prawdopodobnie od przebytego złamania wyrostka łokciowego w 2008 r. Niestety łokieć nie odzyskał dawnej sprawności i toczy się w nim wciąż stan zapalny. Po wielu konsultacjach z różnymi ortopedami, mój łokieć kwalifikuje się jedynie do endoprotezy, inne operacje już nic nie pomogą.
Oprócz wyżej wspomnianego stawu łokciowego, od trzech lat puchną regularnie duże stawy: barki, kolana, stawy biodrowe i skokowe. Od dwóch lat wciąż utrzymuje się obrzęk lewej kostki, natomiast od pół roku zauważyłam silne obrzęki prawej ręki, uniemożliwiające mi codzienne obowiązki. Są to zmiany asymetryczne. Bóle trwają od kilku dni do tygodnia lub dłużej, towarzyszy im opuchlizna i zaczerwienie zajętego stawu, osłabienie (niska temp. ciała zazwyczaj 35,5 stopni) i często nocne zimne poty. Nie mogę przytyć odkąd pojawiły się te problemy, ważę zaledwie 47 kg przy wzroście 170cm. Mam też częsty problem z nawracającymi infekcjami gardła i powiększonymi węzłami chłonnymi. Nie mam charakterystycznej dla RZS „sztywności porannej”.
Od niedawna jestem pod obserwacją pani reumatolog z Instytutu Reumatologii na Spartańskiej. Po obejrzeniu wyników z 2011 r:

-RF >200,00 RU/ml –wartości prawidłowe <20 RU/ml
-anty CCP 70,8 RU/ml- wartości prawidłowe <5 RU/ml
-ANA plamkowo/homogenny 1:80 -wartości referencyjne (miano) <1:160

Pani doktor zasugerowała Zespół Sjogrena. Miałam trafić na oddział, aby móc wykonać inne badania by w końcu wykluczyć lub potwierdzić RZS, jak się okazało najświeższe wyniki z października tego roku, wg Pani doktor, nie są takie najgorsze, bo tylko lekko podwyższone OB 14 <12 i CRP w normie 9 (1-10). Morfologia i mocz również bez zarzutów.
Inne wyniki:
Czynnik reumatoidalny 41,1 <34 IU/ml
Anty CCP 237,1 <17 U/ml
ANA plamkowo/homogenny 1:80 -wartości referencyjne (miano) <1:160
TSH w normie 1,74 (0,27-4,2 mlU/)

Proteinogram (zaburzony):
Albumin_50,9 (55,8-66,1%)
Alpha1_6,2 (2,9-4,9%)
Alpha2 _12,5 (7,1-11,8%)
Beta1 _10,1 (4,7-7,2%)
Beta2_7,3 (3,2-6,5%)
Gamma_13,0 (11,1-18,8%)

Albumin_3,31 (4,02-4,76g/dl)
Alpha1 _0,40 (0,21-0,35g/dl)
Alpha2 _0,81 (0,51-0,85g/dl)
Beta1 _0,66 (0,43-0,52g/dl)
Beta2 _0,47 (0,23-0,47g/dl)
Gamma_ 0,85 (0,8-1,35g/dl)
A/G Ratio 1,04
Białko całkowite_ 6,5 (6,3-8,2 g/dl)

Obecne wyniki nie dają podstawy do hospitalizacji. Zatem nadal brak diagnozy i wszystko przedłuża się w czasie…
Bardzo proszę o opinie. Czy naprawdę nie ma się czy martwić?