+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 23 z 23

Temat: Czy pieczywo Wasa jest zdrowe?

  1. #1
    Justyna
    Guest

    Czy pieczywo Wasa jest zdrowe?

    Od dwóch miesięcy jestem na diecie, schudłam 5 kg. Nie jem zwykłego chleba, zastąpiłam pieczywem Wasa, ale ostatnio słyszałam, że tego typu pieczywo nie jest zdrowe, nie ma składników odżywczych.
    Czy ktoś wie coś na ten temat??

  2. #2
    justin
    Guest
    Ja osobiście nie polecam, ponieważ takie pieczywo jest strasznie zmodyfikowane i zawiera dużo chemii. Najlepiej spożywać pełnoziarniste pieczywo ciemne bez karmelu i z mąki żytniej.

  3. #3
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Takie pieczywo jak Wasa ma bardzo mało kalorii i według mnie wspomaga odchudzanie. Ja jestem na to przykładem, bo w ok. 8 miesięcy schudłam 16 kg, zastępując zwykły chleb właśnie tym pieczywem.

  4. #4
    Kamil jest nieaktywny
    Senior Member
    Zarejestrowany
    Aug 2010
    Postów
    310

    Czy możesz się pochwalić jaką dietę stosowałeś - stosowałaś?
    Wygląda na to, że w ciągu 2 miesięcy schudłeś (aś) 5kg, dobrze bo stopniowo.
    Zastanawia mnie dieta i tryb życia. Wszystko oprócz zastąpienia pieczywa tradycyjnego pieczywem Wasa (po prostu nie lubię).

  5. #5
    focus9 jest nieaktywny
    Senior Member
    Zarejestrowany
    Aug 2010
    Postów
    451

    Radze ci przejść na tradycyjny chleb pełnoziarnisty np. pumpernikiel. Jest dużo zdrowszy, zapycha organizm i nie zawiera konserwantów. Pieczywo wasa niestety zawiera dużo chemii, jest modyfikowane .. także nie polecam takich produktów. Najlepszym pieczywem jest chleb z mąki żytniej.

  6. #6
    aros5 jest nieaktywny
    Senior Member
    Zarejestrowany
    Aug 2010
    Postów
    300

    Faktycznie pieczywo Wasa jest nachemikowane, ale ma swoje pozytywne wartości. Niejedna osoba "jadąc" na tym pieczywku schudła.
    Pumpernikiel? Nie słyszałem o czymś takim.

  7. #7
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Smile Czy pieczywo Wasa jest zdrowe?

    Ja rowniez jadlam wase i w ciagu miesiaca schudlam 5 kg.

  8. #8
    sarlinna jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Sep 2011
    Skad
    Poznań
    Postów
    66

    Na Wasie się chudnie, ale łatwo potem o efekt jojo. Lepiej faktycznie jeść pumpernikiel albo pieczywo razowe.

  9. #9
    jackie jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2011
    Postów
    50

    To po co narażać się na efekt jojo? Chyba, że do końca życia będziesz jeść dmuchaną wase.

  10. #10
    asia.s jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2012
    Postów
    7

    też polecam..

    Także polecam ciemne pieczywo zytnie, razowe...
    Ale najlepsze wyniki chudnięcia sa przy odstawieniu węglowodanów..

  11. #11
    a-net-a jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Mar 2012
    Postów
    56

    to kwestia podejscia ... ja np. niezbyt przepadam za pieczywem razowym... mimo że razowe podobno jest zdrowe...

  12. #12
    sarlinna jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Sep 2011
    Skad
    Poznań
    Postów
    66

    Najlepsze jest pieczywo na zakwasie, wbrew pozorom dość ciężko takie dostać :/ A chlebki Wasa? Chemia, brak wartości odzywczych i w sumie trzeba ich sporo zjeść, by czuć się najedzonym.

  13. #13
    Twojezdr jest nieaktywny
    Banned
    Zarejestrowany
    Feb 2012
    Postów
    24

    Ciemne pieczywo jest najzdrowsze i najbardziej mi smakuje. Poza tym podczas zakupu zwracajmy uwagę na skład pieczywa oraz ilość konserwantów. Im więcej tym mniej zdrowo.


    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Karaoke ; 04-17-2012 o 17:50 Powod: usunięto link

  14. #14
    eryk
    Guest
    Cytat Napisal justin Zobacz post
    Ja osobiście nie polecam, ponieważ takie pieczywo jest strasznie zmodyfikowane i zawiera dużo chemii. Najlepiej spożywać pełnoziarniste pieczywo ciemne bez karmelu i z mąki żytniej.
    ale ty głupoty piszesz. W ogóle jest nie modyfikowane i nie zawiera żadnej chemii, nawet konserwantów. Właśnie pieczywo ciemne zawiera spulchniacze i konserwanty. Każde " zwykłe" pieczywo żytnie, czy to bułka czy chleb zawiera karmel.

  15. #15
    una
    Guest
    Cytat Napisal sarlinna Zobacz post
    Najlepsze jest pieczywo na zakwasie, wbrew pozorom dość ciężko takie dostać :/ A chlebki Wasa? Chemia, brak wartości odzywczych i w sumie trzeba ich sporo zjeść, by czuć się najedzonym.
    W Wazie nie ma chemii. Skład masz podany na opakowaniu. Kupując pieczywo nawet w piekarni masz podany skład? Więc skąd wiesz co jesz?

  16. #16
    woman jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Jun 2012
    Postów
    1

    Cytat Napisal una Zobacz post
    W Wazie nie ma chemii. Skład masz podany na opakowaniu. Kupując pieczywo nawet w piekarni masz podany skład? Więc skąd wiesz co jesz?
    Dokładnie. Co Wy z tą chemią w każdym niemal poście. Nie ma tam żadnych konserwantów. Zresztą to pieczywo jest tak suche, że co tu konserwować.
    Natomiast nie wyobrażacie sobie co dodaje się do chleba w piekarni. Znajomy ma piekarnię i dla siebie i swojej rodziny piecze osobno
    Wracając do wasy, to delektuję się tą z sezamem, trzy zboża czy jakoś tak od 2 tyg.
    Przemiana materii mi wzrosła o 100 %, ale nie będę się wdawać może w szczegóły
    Zastąpiłam całkowicie (razowe pieczywo z piekarni) Wasą i niebo a ziemia.
    2 kg mniej, czyli wychodzi 1 kg na tydzień. Czuję się tak lekko i fajnie. Mam więcej energii i zdecydowanie bardziej płaski brzuch.

  17. #17
    logga jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jan 2012
    Postów
    67

    Cytat Napisal asia.s Zobacz post
    Także polecam ciemne pieczywo zytnie, razowe...
    Ale najlepsze wyniki chudnięcia sa przy odstawieniu węglowodanów..
    Panie, widzisz, i nie grzmisz...
    Żadna dieta, w której odstawiamy jakąkolwiek grupę spożywczą NIE JEST zdrowa! Węglowodany są u podstawy piramidy odżywiania i są niezbędne tak w codziennym odżywianiu, jak i na diecie. Tak samo, jak nie należy całkowicie rezygnować z tłuszczów! Grunt to wybierać mądrze - ciemne pieczywo zamiast białego, olej rzepakowy zamiast smalcu, jabłko zamiast batonika i tak dalej i tak dalej... Wszelkie diety wykluczające spożycie konkretnej grupy są złe!

  18. #18
    malakostka jest nieaktywny
    Banned
    Zarejestrowany
    Jul 2012
    Postów
    9

    Cześć,

    muszę się zgodzić z poprzednikiem, odstawianie którejkolwiek z grup może się źle skończyć jeżeli nie teraz to w przyszłości, ważne jest aby odchudzając się robić to z głową, rezultat nie musi być widoczny po 2 dniach, na niego pracuje się na dłuższą metę. A po osiągnięciu odpowiedniej wagi starać się ją utrzymać.

    Pozdarawiam

  19. #19
    mika.s222
    Guest
    Ja również zastąpiłam normalny chleb pieczywem chrupkim Wasa i właśnie dostałam dostałam jadłospis od dietetyka w którym napisał mi coś takiego: " pieczywo chrupkie typu "Wasa" to produkty wysoko przetworzone, pozbawione wszelkich "dobrych cech". Produkty te bogate są w cukier (mimo że mogą nie być słodkie - pieczywo chrupkie) oraz tłuszcze nasycone typu trans (miażdżycorodne) powodując odkładanie się tkanki tłuszczowej, ale przede wszystkim negatywnie wpływając na zdrowie (możliwość zachorowania na schorzenia dietozależne tj. cukrzyca typu 2, miażdżyca, nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca)." Czy to rzeczywiście prawda???

  20. #20
    Joanna Chudzicka jest nieaktywny
    Użytkownik Avatar Joanna Chudzicka
    Zarejestrowany
    Sep 2012
    Postów
    40

    Cytat Napisal Justyna Zobacz post
    Od dwóch miesięcy jestem na diecie, schudłam 5 kg. Nie jem zwykłego chleba, zastąpiłam pieczywem Wasa, ale ostatnio słyszałam, że tego typu pieczywo nie jest zdrowe, nie ma składników odżywczych.
    Czy ktoś wie coś na ten temat??
    Witam serdecznie,
    Pieczywo chrupkie charakteryzuje się gorszą wartością odżywczą niż pieczywo mieszane i razowe. Ewentualnie można traktować je jako przekąskę, ale na pewno nie zamiennik chleba do kolacji czy śniadania. Dlaczego? Ponieważ pieczywo chrupkie ma zdecydowanie wyższy indeks glikemiczny, który powoduje szybki wzrost glukozy we krwi, co nie jest pożądanym zjawiskiem. Poza tym, jest produktem wysokoprzetworzonym, o mniejszej zawartości witamin, składników mineralnych i błonnika. W przeliczeniu na 100g produktu jest także bardziej kaloryczny od pieczywa mieszanego. Jego kromki mają jednak zdecydowanie niższą wagę, co obniża wartość energetyczną posiłku przygotowanego na jego bazie. Osobiście polecam chleb razowy lub z mąki pełnoziarnistej. Są smaczne, sycące i bogate w cenne składniki odżywcze.

    Pozdrawiam

  21. #21
    AnnaKŁOS jest nieaktywny
    Banned
    Zarejestrowany
    Oct 2012
    Skad
    W-wa
    Postów
    6

    Cool Jesteś tym, co jesz: OCZYWIŚCIE. *****

    Cytat Napisal justyna Zobacz post
    od dwóch miesięcy jestem na diecie, schudłam 5 kg. Nie jem zwykłego chleba, zastąpiłam pieczywem wasa, ale ostatnio słyszałam, że tego typu pieczywo nie jest zdrowe, nie ma składników odżywczych.
    Czy ktoś wie coś na ten temat??
    proponuję ci zdecydowanie tzw. chleb ryżowy-irl ♥♥♥♥♥
    Ostatnio edytowane przez Karaoke ; 10-04-2012 o 17:54

  22. #22
    Waleria Poszliwska jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Apr 2013
    Postów
    70

    Żadne pieczywo nie jest zdrowe na diecie. Nie ma zdrowego pieczywa. Każde pieczywo jest przetworzone nie zależnie od nazwy.

  23. #23
    tonyone
    Guest

    Wasa czy pieczywo

    Ja również po przejściu na Wasę zrzuciłem zbędne kilogramy. Fakt że wcześniej odżywiałem się głównie białym pieczywem lub mieszanym. Skład białego pieczywa i tego"ciemnego" można sprawdzić np. w opisie Jednego z Marketów np. Auchan wtedy ujrzymy niekończącą się listę dodatków tj. spulchniaczy polepszaczy i konserwantów. Lista tych składników jest przeraźliwie długa. Skład wasy którą kupuję to mąka żytnia, z procentowym udziałem 1,2% sól, 2,3cukier, 10 sezam, 5-6 tłuszcz. Co jest przetworzone? Na zdrowy rozsądek jeżeli producent nie dokonuje przestępstwa dodając do pieczywa gipsu, to skład jest prosty. Pumpernikiel jest pieczywem "mokrym" jeżeli kupimy taki z marketu zapakowany tydzień temu w hermetyczny woreczek, należy podsypać go konserwantami. Wasa długo zachowuje świeżość, podzielona jest na porcje. Najcenniejsze składniki i tak znajdują się na "barkach pieczywa" wędliny, sery, pasty, warzywa. Hate -owanie Wase-y w obliczu ciszy na pszenne bułki. Można sobie urozmaicać różnymi odmianami oraz waflami kukurydzianymi lub ryżowymi o różnych smakach.

+ Odpowiedz na ten temat

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222