+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Czy moja prolaktyna swiadczy o gruczolaku przysadki ?

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Thumbs down Czy moja prolaktyna swiadczy o gruczolaku przysadki ?

    Witam.
    Od stycznia br. mam problemy hormonalne. Najpierw miałam dwumiesięczne krwawienie, później brak okresu przez miesiąc. Ginekolog wysłał mnie w marcu na badania GLUKOZY, TSH I PRL. (11.03.2015r. odebrałam wyniki) Glukoza 80 ( 70-115mg/dL ), TSH 7,69 ( 0,270-4,20 ulU/ml), PRL 1083 (102-496 ulU/ml ). Poszłam z wynikami do endokrynologa stwierdził, ze prolaktyna jest zawyżona z niedoczynności tarczycy. Przepisał mi tabletki Letrox50 codziennie po pół i ponownie wykonac TSH i PRL po 10 tygodniach. Pech chciał, że nie dostałam miesiączki w umówionym terminie i poszłam do innego ginekloga w celu jej przywołania. Ginekolog mnie zbadał stwierdził, iż moge chorowac na PCSO ( na USG w jajnikach widział pęcherzyki Graffa - czekam na wynik cytologiczny.) Pan doktor zalecił mi badania które muszę wykonać w trakcie miesiączki a dokładnie między 2-8 dniem cyklu, oraz zapisał tabletki na przywołanie miesiączki ( Luteina50 2x po 2 tabletki podjęzykowo). 1.03.2015r. zaczęłam je brac, i 4.05.2015r. dostałam miesiączke. 6.05.2015r. byłam na pobraniu krwi i zrobiłam badania: TSH, Estradiol,LH,FSH i PRL. Dzisaj odebrałam wyniki. TSH 3,82(0,270-4,20 ulU/mL), E2 (53,39 pg/ml) LH (8,11 mlU/ml) FSH (9,36 mlU/ml) i PRL 1318 ( 102-496 ulU/ml). Lecze się na tę tarczycę i wyszła w normie, ale dlaczego ta prolktyna wzrosła mi jeszcze bradziej ? Jestem osobą bardzo nerwową i praktycznie cały czas zyję w stresie. Obawiam się czy to może byc gruczolak przysadki ( miewam czasami dość mocne bóle głowy i od czasu do czasu towarzyszy temu osłabiony wzrok). W zeszłym misiącu zdarzyło mi się, iż nagle miałam ubytki w polu widzenia - charakterystczne widzenie połowy obrazu ( nie mogłam nic przeczytać bo widziałam połowę wyrazu, gdy patrzyłam na czyjąs twarz widziałam tylko jedno oko reszta była pulsującym rozmazanym tłem). trawało to mniej więcej 20 min po czym przychodził silny ból głowy w skroniach i odruch wymiotny. Byłam u okulisty wszystkie badania wyszły prawidłowo, całe dno oka i nawet ciśnienie oka było idealne. Okulista stwierdził iz moge mieć wysokie ciśnienie ale tętnicze i stąd nagły brak w polu widzenia. Prosze o pomoc w związku z ta prolaktyną. Czy może być to coś innego czy mam się przygotowac na diagnozę gruczolaka ?. Pozdrawiam serdecznie.

  2. #2
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Na prolaktyne niech Ci da gin albo endo bromergon, dostinex -prolaktyna u kobiet czesto wychodzi zawyzona i trzba zbijac. Na razie te objawy to wygladaja na stres a nie na gruczolaka.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. o czym to świadczy?
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 02-06-2015, 01:56
  2. Czy mój poziom testosteronu świadczy o jego niedoborze?
    Przez seba36zabrze w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 10-13-2014, 17:25
  3. Czy to gruczolak przysadki czy nerki szwankują?
    Przez anianulka w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 05-18-2013, 11:52
  4. Czy to ciąża ?Czy podwyższona prolaktyna??
    Przez magdaaa86 w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02-17-2013, 11:39
  5. Prolaktyna- diagnostyka gruczolaka przysadki mózgowej
    Przez shini w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-29-2012, 12:31

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246