+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Czy kawa zbożowa zakwasza?

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Czy kawa zbożowa zakwasza?

    witam,

    jak w temacie, nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie czy kawa zbożowa zakwasza organizm jak zwykła kawa?
    i pytanie powiązane, czy to kawa zakwasza czy kofeina - czyli czy mogę jeść np. kofeinę w tabletkach bez obaw o zakwaszanie organizmu takie jak kawą ?

    z góry dziękuje za pomoc.

  2. #2
    wotan99 jest nieaktywny
    Użytkownik Avatar wotan99
    Zarejestrowany
    Dec 2013
    Skad
    Wrocław
    Postów
    350

    Dzień Dobry,
    Z tego co mi wiadomo to fosfor, chlor i siarka zakwasza organizm. Kofeina nie powinna zakwasić organizmu. Jest to tylko stymulant (alkoid roślinny) powodujący podwyższenie tętna, wzrost ciśnienia tętniczego. Wiem natomiast, że za przeproszeniem "ryje" gospodarkę elektrolitową. Wypłukuje jony magnezu i potasu. Kofeina oczywiście od czasu do czasu nie jest szkodliwa jednak zastanowiłbym się nad codziennym przyjmowaniem tejże substancji. W razie dalszych pytań proszę pisać.
    Pozdrawiam.
    "Life is pain! I wake up every morning, I’m in pain! I go to work in pain!"

  3. #3
    Patryk86 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Apr 2012
    Postów
    932

    Nic nie zakwasza.

    Produkty spożywcze możemy podzielić na kwaso- i zasadotwórcze. Nie ma żadnych naukowych dowodów, że spożywanie wyłącznie kwasotwórczych produktów powoduje zmiany w organizmie, zwane nadmiernym zakwaszeniem. Nie ma żadnych naukowych dowodów, że tak zwane "zakwaszenie" organizmu wywołane niewłaściwą dietą w ogóle istnieje.

    W ujęciu stricte medycznym zakwaszenie organizmu jest stanem chorobowym zagrażającym życiu, wymagającym leczenia na oddziale szpitalnym. Powstaje wówczas, gdy pH krwi spada poniżej 7,35. Nie ma związku z dietą, może być spowodowane spożyciem trucizn - takich jak alkohol metylowy czy etylowy.

    Tak samo - nie wykazano, żeby produkty oferowane przez firmy farmaceutyczne na "odkwaszenie organizmu" wywierały w ogóle jakiekolwiek korzyści zdrowotne. Są to tylko suplementy diety, które nie podlegają kontroli skuteczności działania tak jak leki.
    You Tube: Neti Aneti (kanał medyczno-psychologiczny)

  4. #4
    Patryk86 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Apr 2012
    Postów
    932

    Jedzenie nie zakwasza organizmu. Nawet gdybyśmy przez całe życie spożywali wyłącznie kwasotwórcze produkty, nie doprowadzimy do zakwaszenia organizmu. Jest to mit stworzony przez dietetyków i firmy farmaceutyczne, propagujący produkty na odkwaszenie, działające na zasadzie placebo. Dzieje się tak dlatego, że bufory organizmu - fosforanowy, białczanowy, hemoglobinianowy i przede wszystkim - wodorowęglanowy - są odnawialne i niewyczerpywalne. To znaczy, że dostarczając nawet ciągle dużą ilość kwasotwórczego jedzenia, bufory te się nie zużywają i neutralizują nadmiar kwasów. Zwolennicy teorii zakwaszenia podają na przykład, że organizm, aby zobojętnić nadmiar kwasów z pożywienia, mobilizuje fosforany wapnia z kości i to może być przyczyną osteoporozy, odwapnienia itd. Ale prawda jest taka, że w przypadku nadmiaru kwasów organizm zwiększa produkcję buforów kilkukrotnie, zwiększa wchłanianie fosforanów i zmniejsza ich wydalanie z moczem. Do produkcji buforu wodorowęglanowego potrzebny jest tylko dwutlenek węgla - organizm wytwarza go z tlenu i metabolizmu, i może zwiększyć jego produkcję w razie potrzeby, oszczędzając tkanki i zużycie ważnych składników pokarmowych (soli mineralnych, witamin).
    You Tube: Neti Aneti (kanał medyczno-psychologiczny)

  5. #5
    Compenia jest nieaktywny
    Nowy użytkownik Avatar Compenia
    Zarejestrowany
    Aug 2014
    Postów
    6

    Jedzenie nie zakwasza organizmu? Mój bratanek zakwasił organizm poprzez spożywanie bardzo dużej ilości białka. To już nie rozumiem..

  6. #6
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Cool zakwaszanie organizmu

    Próba wysyłki

  7. #7
    Nie zarejestrowany
    Guest

    zzakwaszanie organizmu

    - amerykańscy naukowcy wykryli, że główną przyczyną chorób jest zakwaszanie organizmu. Zanim o tym przeczytałam, zauważyłam, że po piciu po 2 - 3 kawy przez tydzień czasu, zaczynam chorować na przeróżne infekcje. Kiedy przestawalam pić kawę na dłuższy czas, nie chorowałam . Kawę zaczęłam pić 10 lat temu, z przerwami. Wcześniej byłam bardzo zdrowa. Ostatnio tak chorowałam, że Mąż wysłał mnie na wczasy zdrowotne z odkwaszaniem organizmu. Minęły uporczywe dolegliwości, pojawiające się od kilku lat. Wczasy zdrowotne nie miały nic wspólnego z farmaceutyką. Na świecie jest znanych mnóstwo wspaniałych metod, od wieków, potwierdzonych badaniami naukowymi świata. Niestety na studiach uczą wg innych badań, zwłaszcza farmaceutycznych. . Wystarczy uważnie śledzić w internecie., czy - literaturze naukowej USA. Wpisać hasło, które Was interesuje. Pozdrawiam serdecznie. Czytelniczka .

  8. #8
    korney007 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Jun 2017
    Postów
    38

    Nie powinna zakwaszać moim zdaniem.

  9. #9
    bibitka jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Dec 2016
    Postów
    26

    Czytałam jakiś czas temu na portalu Adamed Expert o produktach które zakwaszają organizm i jeśli chodzi o kawę to nie było o niej mowy także myślę że nie. Ten portal jest pisany przez specjalistów także ufam im i raczej wszystko co tam pisze jest prawdą. Nawet ostatnio też czytałam jak sobie radzić z odkwaszaniem organizmu także można poczytać

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Kawa z mlekiem czy bez? Kawa z cukrem czy bez?
    Przez malgosiaj w dziale Forum dietetyczne
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 03-14-2014, 05:07
  2. czy kawa zbożowa ma kofeinę ?
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum dietetyczne
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 12-23-2013, 13:53
  3. Kawa zastosowanie
    Przez Gosia w dziale Forum dermatologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-09-2010, 10:54
  4. Kawa zbożowa kalorie
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum dietetyczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 11-12-2010, 09:33
  5. Kawa zbożowa w ciąży
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum dietetyczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 11-12-2010, 09:30

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242