+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Częste, luźne, zielone i śmiedzące stolce u ANEMICZNEGO 2,5 miesięcznego niemowlaka.

  1. #1
    ipsi jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Jul 2013
    Postów
    3

    Częste, luźne, zielone i śmiedzące stolce u ANEMICZNEGO 2,5 miesięcznego niemowlaka.

    Witam.

    Moja Córeczka ma 2,5 miesiąca. Urodziła się w 38 tc, z masą 3060 g, 58 cm, 10 pkt Apgar. Od początku występowały kłopoty przy karmieniu. Córeczka pijąc moje mleko po chwili denerwowała się, prężyła i zaczynała płakać. Często nie dało się jej uspokoić na tyle, by mogła kontynuować picie mleka i zmęczona płaczem zasypiała po wypiciu 20-30 ml. Robiła charakterystyczne dla mleka kobiecego żółte luźne kupki po każdym karmieniu. Pojawiła się niej dziwna powiększająca się wciąż wysypka, ciemieniucha na główce, w brwiach i uszach, a także za uszami lekko pękała skóra. Objawy te nie ustąpiły pomimo stosowania takich specyfików jak Bobotic, Espumisan, Delicol i ostatecznie picia przeze mnie samej wody i jedzenia suchego chleba. Dodatkowo, gdy Mała miała1,5 miesiąca okazało się, że ma anemię. Hematokryt, hemoglobina i krwinki czerwona poniżej normy, MCV zawyżone, krwinki białe w normie. Pediatra stwierdziła, że zmiany skórne nie wyglądają już na trądzik a są atopowe i dostaliśmy skierowanie do alergolog a. Ten stwierdził uczulenie na białko, mamy Nutramigen, zakaz herbatek ziołowych i dodatkowych szczepień. Niestety odstawiłam Małą od mojego mleka (czego teraz bardzo żałuję, ale dałam się zwieść głupim poradom). Przez czas, kiedy Córeczka była na mim mleku bardzo ładnie przybierała - 1,3 kg na miesiąc. Od kiedy pije Nutramigen - w miesiąc zaledwie 0,63 kg. Co prawda w tym miesiącu była szczepionka, okropne upały, które Mała źle znosiła i sam Nutramigen oczywiście wypluwała i dość długo, bo ponad tydzień piła go z glukozą. Za to wygoiła się ładnie buzia. Na anemię Mała dostała żelazo, witaminę B6, C oraz kwas foliowy. Po tej szczepionce di-per-te zrobiliśmy morfologię (według pediatry czwartkowa szczepionka nie może mieć wpływu na morfologię robioną w sobotę rano). Wyniki wyszły nieco gorsze( hemoglobina niższa, MCV nadal wysokie). Pediatra w związku z anemizowaniem się Małej postanowiła zmienić żelazo z Actiferolu na Ferrum lek. Córeczka bardzo źle go tolerowała, pojawiła się biegunka, rdzawy śluz w kale, niepokój, płacz przez sen. Powróciłyśmy do Actiferolu. W związku z tym, że miałam bardzo dobre wyniki morfologii w ciąży, Maleńka nie była wcześniakiem a jej MCV było powyżej, a nie poniżej normy postanowiłam zrobić badanie poziomu żelaza przy okazji powtórzenia morfologii. Okazało się, że wynosi 86 przy normach 37-120, więc pediatra... kazała zrobić korektę badań żelaza. Mamy receptę i skierowanie na zastrzyki EPO. Doszły takie objawy jak śluz w kupce (w tym ciemny, niemal czarny), kupki przy każdym karmieniu, zielone i cuchnące, śmierdzące gazy i popuszczanie kupki przy bąkach. Mała bardzo mało je, po wypiciu niewielkiej ilości mleka płacze i wypluwa butelkę. Przez dobę wypija koło 520 ml mleka wciskanego podstępem, waży 5030 g. Mocz prawidłowy (posiew). Poza tym trochę ulewa, charczy, ma krótkie bezdechy. Wciąż ma "ciemieniuchę" w uszach, brwiach, i na nosku pomiędzy oczami i przy płatkach nosa. Często ropieją jej oczka. Pomijając powyższe to bardzo energiczne i ciekawe otoczenia dzieciątko. Bardzo ładnie i długo trzyma już główkę, nn stop macha nóżkami, odpowiada uśmiechem na uśmiech - często się śmieje, jest bardzo aktywna w ciągu dnia - mało śpi. Wciąż chce podziwiać otoczenie, rozprasza się przy jedzeniu. Prosiłabym o pomoc w analizie wyników krwi. Chcę zmienić pediatrę i nie wiem, kiedy mi się to uda. Nie wiem, czy i co mojemu dziecku dolega.
    OTO WYNIKI (W NAWIASACH NORMY LABORATORYJNE)
    WBC - 10,7 (4-20)
    RBC - 3,47 (3,7-5)
    HGB - 10,6 (10-13,5)
    HCT - 31,8 (34-39)
    MCV - 91,6 (80-96)
    MCH - 30,5 (27-34)
    MCHC - 33,3 (31-37)
    Płytki krwi - 678 (140-440)
    LYMPH% - 65,2 (20-70)
    MXD% - 9,5 (0-8)
    NEUT% - 25,3 (30-55)
    LYMPH# - 7 (1-4)
    MXD# - 1 (0-0,8)
    NEUT# - 2,7 (3-7)
    RDW-SD - 44,1 (37-54)
    RDW-CV - 12,7 (11,6-14,8)
    PDW - 10,2 (12-19)
    MPV - 8,9 (7,5-12)
    P-LCR - 16 (6-25).


    Proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez ipsi ; 07-13-2013 o 15:42 Powod: literówka

  2. #2
    PabloMed jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Mar 2013
    Postów
    99

    Pani córka prawdopodobnie nie miała anemi spowodowanej niedoborem żelaza, tylko kwasu foliowego. zmiana preparatu żelaza była raczej bezcelowa. przy niedoborze żelaza MCV jest NISKIE. czarne/ciemne/zielone stolce to właśnie wynik przyjmowania żelaza, więc tym nie ma co się niepokoić, a lekarz powinien o tym powiedzieć. nie rozumiem myślenia tego lekarza. przy niedokrwistości należy poszukać przyczyny, a nie leczyć tylko objawy. obstawiałbym tutaj problem z wchłanianiem. nie chcę tutaj podawać przykładów chorób, by niepotrzebnie niepokoić, choć dość często takie objawy daje choroba Crohna. pasowałyby do tego też odczyny alergiczne. zastrzyki z EPO należałoby rozważyć jeszcze raz, gdyż mogą podnieść i tak już zawyżone płytki krwi. radziłbym zmienić lekarza. pozdrawiam

  3. #3
    ipsi jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Jul 2013
    Postów
    3

    Dziękuję za odpowiedź.

    Naprawdę dziękuję. Ciągle szukam sama, bo na lekarza nie mogę liczyć i wariuję. Jutro wybieramy się do innej przychodni z błaganiem o przyjęcie.
    Jesteśmy przed usg brzuszka. Mamy za sobą też badanie kału, robione oczywiście z własnej inicjatywy. Krew utajona - wynik ujemny. Jaja pasożytów - wynik ujemny.

    Niestety obecna skrobia (++) i włókna mięsne (+). Co to może oznaczać?
    Jak można sprawdzić, czy Córeczka ma problem z wchłanianiem?

    Jeśli chodzi o EPO - odmówiłam. Żelazo odstawiłam Córeczce od poniedziałku i kupki się poprawiły - jest ich mniej. Śluz niestety nadal jest i sporo cuchnących bąków. W sumie sam nutramigen cuchnie, więc nie wiem, czy to normalne,czy nie.

    Nie wiem, czy Córeczka jest po prostu jakimś nerwowym niejadkiem z kolkami, czy coś jej dolega. Niepokoją mnie jej wyniki, anemia i nadpłytkowość, taki duży spadek przyrostu wagi. Skąd włókna mięsne u niemowlaka na nutramigenie.

    Czy obecność śluzu może wynikać z intensywnego ślinienia się Córeczki?
    Ostatnio edytowane przez ipsi ; 07-17-2013 o 20:29 Powod: poprawka

  4. #4
    PabloMed jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Mar 2013
    Postów
    99

    a smółka po jakim czasie była wydalona? w ogóle to w normalnym szpitalu powinni Was przyjąć w celu dalszej diagnostyki. najlepiej jakby udało Wam się znaleźć pediatrę gastroenterologa. te wyniki i objawy mogą być spowodowane problemami z trawieniem. ślinienie się nie ma żadnego związku ze śluzem w kale. córeczka jeszcze chlorki w pocie mogłaby mieć wykonane, ale to już w szpitalu powinni zrobić

  5. #5
    ipsi jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Jul 2013
    Postów
    3

    Pierwszego dnia. Maleńka nie chciała nic jeść tylko robiła kupki na początku.

  6. #6
    Nati
    Guest

    odpowiedz

    Czy sytuacja poprawiła sie po odstawieniu actiferolu/żelaza ? Mamy ten sam problem. Im dłużej córka go przy jmuje tym wiecej ulewa i słabiej je nawet przez sen.

  7. #7
    hnoor0033 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2016
    Postów
    1

    Często ropieją jej oczka. Pomijając powyższe to bardzo energiczne i ciekawe otoczenia dzieciątko. Bardzo ładnie i długo trzyma już główkę, nn stop macha nóżkami, odpowiada uśmiechem na uśmiech - często się śmieje, jest bardzo aktywna w ciągu dnia - mało śpi. Wciąż chce podziwiać otoczenie, rozprasza się przy jedzeniu. Prosiłabym o pomoc w analizie wyników krwi.


    ____________
    NOOR

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. luźne stolce u dziecka 2 letniego
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum pediatryczne
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 04-11-2014, 16:36
  2. Luźne stolce
    Przez exit w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 07-15-2012, 15:44
  3. luźne stolce
    Przez Natalia_l w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 12-14-2011, 13:05
  4. luzne jasne stolce na poczatku ciazy
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10-06-2011, 16:54
  5. Zielone smarki u niemowlaka
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum pediatryczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-29-2011, 15:58

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242