+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Crp??

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Unhappy Crp??

    Objawy:
    obrzęk obu kostek, bolesny w dotyku, skóra zaczerwieniona, kostki gorące
    pobolewanie innych stawów - kolan, bioder, nadgarstka
    Utrzymujące się od ok. 4 tygodni.

    Wyniki laboratoryjne:
    ALT, Potas, RF, TSH, Kreatynina - w normie

    CRP podwyższone 13,6 przy normie 0,0 - 5,0

    Morfologia:
    Wszystko w normie oprócz MCHC 31,8 przy normie 32-37

    W moczu nic ciekawego.


    Proszę o interpretację.

  2. #2
    hexenmilch jest nieaktywny
    Użytkownik Avatar hexenmilch
    Zarejestrowany
    Jul 2013
    Postów
    608

    Witam,

    1. Prosze podać wiek i płeć
    2. Jakies choroby przewlekle? Leki na stałe?
    2. Alergie? Uczulenia?
    3. Infekcje w ostatnich 3-4 tyg?
    4. Jakies problemy żołądkowi- jelitowe? Biegunki? Krew w stolcu?
    6. Białko w moczu było czy nie? Jeśli tak to
    Jak dużo?
    7. Czy jest gorączka?

    Pozdrawiam

  3. #3
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Cytat Napisal hexenmilch Zobacz post
    Witam,

    1. Prosze podać wiek i płeć
    2. Jakies choroby przewlekle? Leki na stałe?
    2. Alergie? Uczulenia?
    3. Infekcje w ostatnich 3-4 tyg?
    4. Jakies problemy żołądkowi- jelitowe? Biegunki? Krew w stolcu?
    6. Białko w moczu było czy nie? Jeśli tak to
    Jak dużo?
    7. Czy jest gorączka?

    Pozdrawiam

    Kobieta, lat 30.
    Żadnych chorób przewlekłych, leków - oprócz leków na astmę (podejrzenie - teraz lekarz testuje leczenie), które zostały wprowadzone niedawno (objawy stawowe były wcześniej) + plastry EVRA (od roku - żadnych skutków ubocznych przez ten czas).
    Żadnych alergii, uczuleń.
    Żadnych problemów gastrychnych.
    Białko w moczu - nie.
    Gorączka - nie.

    Infekcje:
    Brało mnie przeziębienie, ale po Rutinoscorbinie przeszło, została tylko lekka chrypka i odkrztuszanie lepkiej wydzieliny.

    04.01 - ostre wymioty, duże osłabienie. Po 3 dniach poszłam do lekarza. Stwierdził, że to bakterie w gardle schodzące do żołądka powodują wymioty. Ocenił tak po obejrzeniu gardła (gardło wcześniej nie bolało, nie drapało - wg mnie było zdrowe). Bardziej bolała mnie głowa, więc sugerowałam raczej zatoki. Tak czy inaczej dostałam Amoxycylinę, którą brałam prawie tydzień. Wymioty ustąpiły. Minęło 2ipół tygodnia. Miałam ciężki weekend - w piątek prosto z jednej pracy, do drugiej, w której musiałam długo pracować na stojąco (jako wokalistka na imprezie jakiejś tam) - do rana. Sobotę przeleżałam, po czym od popołudnia do niedzieli nad ranem znowu kilkanaście godzin na stojąco (kolejna impreza). W poniedziałek bolały mnie kolana. We wtorek weszła opuchlizna na jedną kostkę. Zaogniła się. Skóra zrobiła się sucha i czerwona. Pomyślałam, że to od tego przeciążenia, zmęczenia. Nie przechodziło... Do lekarza nie mogłam się dostać. Po półtora tygodnia druga kostka dorównała wyglądem pierwszej. Teraz zapuchnięte są obie. Zrobiłam badania.

  4. #4
    hexenmilch jest nieaktywny
    Użytkownik Avatar hexenmilch
    Zarejestrowany
    Jul 2013
    Postów
    608

    Witam

    Przychodzą mi na myśl 4 jednostki chorobowe - prosze o nich poczytać może idąc tym tropem na coś Panią naprowadzę
    1. dna moczanowa → oznaczenie stężenia kwasu moczowego
    2. gorączka reumatyczna → popaciorkowcowe zapalenie stawów (z tego co Pani mówi to raczej anginy nie było wówczas) → ASO>200 j.
    3. infekcyjne zapalenie stawów (rzeżączkowe zapalenie stawów) → badanie płynu stawowego, rtg
    4. reaktywne zapalenie stawów (zespół Reitera - trochę na wyrost)

    Pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Crp 43
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum pediatryczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 02-28-2014, 15:33
  2. CRP norma
    Przez medyczka w dziale Normy
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 10-02-2013, 00:09
  3. Podwyższone CRP
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 07-19-2013, 19:51
  4. CRP i Leukocyty podwyższone
    Przez olkid w dziale Forum kardiologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 08-22-2012, 20:15
  5. wysokie CRP - ilosciowo
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 11-16-2011, 18:06

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250