+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Temat: Co oznaczają następujące wyniki?? Czy oznaczają coś złego??

  1. #1
    babyjay171 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2011
    Postów
    4

    Co oznaczają następujące wyniki?? Czy oznaczają coś złego??

    Chciałam się dowiedzieć czy następujące wyniki laboratoryjne oznaczają coś złego. Zostałam na nie skierowana bo mam długie przerwy między miesiączkami od 3-12 m-cy. Nie jestem w ciąży. Moje wyniki które dzisiaj otrzymała to:
    FSH ( ICD-9:L65) 4,41 mIU/ml
    LH ( ICD-9:L65) 9,18 mIU/ml
    Estriadol (ICD-9: K99) 51,00 pg/ml
    Progesteron (ICD-9: N55) 0,30 ng/ml
    Prolaktyna (ICD-9: N59) 13,68 ng/ml
    Testosteron (ICD-9: O41) 102,00 ng/dl

  2. #2
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Podaj normy, i czy badania robione były w konkretnym dniu cyklu


    AMS

  3. #3
    babyjay171 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2011
    Postów
    4

    Normy:
    FSH
    faza folikularna 3,03-8,08 mIU/ml
    środek cyklu 2,55-16,69 mIU/ml
    faza lutealna 1,38-5,47 mIU/ml
    po menopauzie 26,72-133,41 mIU/ml
    LH
    faza folikularna 2,39-6,60 mIU/ml
    środek cyklu 9,06-72,24 mIU/ml
    faza lutealna 0,90-9,33 mIU/ml
    po menopauzie 10,39-64,57 mIU/ml
    Estriadiol
    faza folikularna 21-251 pg/ml
    środek cyklu 38-649 pg/ml
    faza lutealna 21-312 pg/ml
    po menopauzie 10-28 pg/ml
    Progesteron
    faza folikularna 01-03 ng/ml
    faza lutealna 1,2-15,9 ng/ml
    po menopauzie 0,1-0,2 ng/ml
    Prolaktyna
    5,18 26,53 ng/ml
    Testosteron
    okres rozrodczy 9-109 ng/dl
    doustne środki antykoncepcyjne 13-83 ng/dl
    po menopauzie 12-130 ng/dl

    Dodam że mam 23 lata, nigdy nie miałam dzieci, nie stosuje w tej chwili środków antykoncepcyjnych, nie miesiączkuję od maja br.
    Jeżeli chodzi o fazę cyklu nie jestem w stanie sprecyzować w jakiej fazie zostały robione badania. Dzisiaj dostałam wyniki badań robionych wczoraj.

  4. #4
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Ogólnie wyniki są dobre, natomiast biorąc pod uwagę powód wykonania badań, można by tu przyczepić się do LH/FSH i Testosteronu. Czy było robione usg pod kątem PCO (policystyczne jajniki) i czy PCO zostało wykluczone ?

    AMS

  5. #5
    babyjay171 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2011
    Postów
    4

    Niestety nie było wykluczone PCO. Diagnoza PCO została potwierdzona u kilku lekarzy. Około 3 lat temu miałam podwyższony testosteron ale został mi obniżony. Wczoraj jak zobaczyłam właśnie wynik testosteronu wnioskuję że znowu mi się podwyższył i że znowu będę musiała go z pewnością zbić. Czy te wyniki i diagnoza PCO mogą świadczyć o tym że będę miała małe prawdopodobieństwo zajścia w przyszłości w ciążę? Bo wiem że jeżeli będę chciała starać się o dziecko będę musiała przejść kurację hormonalną bo będę miała trudności.

  6. #6
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Z PCO faktycznie trudniej zajść w ciążę, ale nie znaczy, że jest to niemożliwe, najważniejsze przy PCO przy staraniach o ciążę to doprowadzenie do owulacji, a w tej chwili medycyna już potrafi dość skutecznie sobie z tym radzić. Natomiast jeśli już teraz wiadomo, że jest taka sytuacja to należy to leczyć i regulować, ponieważ oprócz tego, że mogą być trudność z zajściem w ciążę to ogólnie jest to choroba. Dobry ginekolog-endokrynolog powinien dać sobie z tym radę.

  7. #7
    babyjay171 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Oct 2011
    Postów
    4

    bardzo dziękuję za informacje i pozdrawiam.

  8. #8
    Yuna jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Feb 2012
    Postów
    1

    Witam. Byłam u ginekologa z silnymi bólami brzucha w trakcie miesiączki i na zwyczajną kontrolę. Na moich jajnikach pojawiły się pęcherzyki i pani ginekolog zapisała mi tabletki Diane35, ponieważ uznała, że mam zaburzoną gospodarkę hormonalną. Zrobiłam zalecone badania. Dzieląc LH przez FSH powinno wyjść ok.1, pani prof.powiedziała, że ja będę mieć więcej. Jednak okazało się, że mam 0,8. Czy to dobrze? Czy moje wyniki są prawidłowe? Czy nadal powinnam brać te tabletki?
    Oto wyniki:
    FSH ( ICD-9:L65) 4,61 mIU/ml
    LH ( ICD-9:L67) 3,69 mIU/ml
    FSH
    faza folikularna 3,03-8,08 mIU/ml
    środek cyklu 2,55-16,69 mIU/ml
    faza lutealna 1,38-5,47 mIU/ml
    po menopauzie 26,72-133,41 mIU/ml
    LH
    faza folikularna 2,39-6,60 mIU/ml
    środek cyklu 9,06-72,24 mIU/ml
    faza lutealna 0,90-9,33 mIU/ml
    po menopauzie 10,39-64,57 mIU/ml

    Z góry dziękuję i pozdrawiam.

  9. #9
    Nie zarejestrowany
    Guest

    wynik badania ginekologicznego fsh

    Bylam u ginekologa skierowal mnie na badanie fsh. Wyniki badania to:

    FSH 3,49 mlU/ml

    Faza folikularna:2,8-11,3
    Środek cyklu:5,8-21
    Faza lutealna:1,2-9
    Po menopauzie 21,7-153

    Nie miesiaczkuje od 17 lutego i zle sie czuje, jestem oslabiona, jest mi niedobrze, mam biegunke, boli mnie glowa, mam uderzenia goraca i dzis troszeczke plamilam.

    Prosze o pilna odp
    Pozdrawiam

  10. #10
    Nie zarejestrowany
    Guest
    ile masz lat ?

    AMS

  11. #11
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Mam 42 lata dodam, ze nie mam prawego jajnika i cysty, mam odwrócona szyjke macicy i nadzerke.

  12. #12
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Zdziwiło mnie dlaczego lekarz zlecił tylko sprawdzenie FSH, dlatego pytam o wiek, bo być może chodziło o kontrolę funkcji jajników (czy dochodzi do wygasania ich czynności - menopauza). Natomiast wynik jest prawidłowy i nie wskazuje na wcześniejszą menopauzę. Aby sprawdzić co się dzieje, powinna być jednak rozszerzona diagnostyka o inne badania.

    AMS

  13. #13
    donia465
    Guest

    Wyniki TSH, FSH,LH

    Witam odebrałam wyniki krwi i chciałam się dowiedzieć co one mogą mniej więcej oznaczać
    TSH: 4,985IU/ml
    FSH: 5,54 mlU/ml
    faza folikularna: 2,5-10,2
    faza owulacyjna: 3,4-33,4
    faza lutealna: 1,5-9,1
    ciąża: <0,3
    po menopauzie: 23,00-116,3
    LH: 8,60 mlU,ml
    faza folikularna: 1,9-12,5
    faza owulacyjna: 8,7-76,3
    faza lutealna: 1,5-9
    ciąża: <0,1-1,5
    po menopauzie: 15,9-54,0
    antykoncepcja 0,7-5,6
    z góry dziękuje za odpowiedzi

  14. #14
    elzbietazaluska@gmail.com
    Guest

    interpretacja wyniku

    Mam 54 lata , proszę o interpretację wyniku FSH(ICD-9;L65) 19,77;Estradiol (ICD-9;K99) 39,00

  15. #15
    Nie zarejestrowany
    Guest

    w

    Staramy się o dziecko dziś odebrałam wyniki progesteron 8.7 ng\ml faza folikularna 0.2-1.5 faza owulacyzna0.8-3.0 gaza lutealna1.7-27.0 po menopauzie 0.1-0.8 jakie są to wyniki

  16. #16
    bercia997@op.pl
    Guest

    Unhappy Zaburzenia czyności jajników

    Witam,
    Mam 22 lata (jak dobrze pamiętam od 17 roku życia miałam problemy z miesiączkowaniem) do dzisiaj miesiączki nie ma. Stosowałam i stosuje Luteine pod jezykową 2x1 (przez 10dni).
    Wczoraj odebrałam wyniki badań
    Rozpoznanie: zaburzenia czynności jajników

    Estradiol II E2II = 59pg/ml Kobiety
    Owulacja 6,3 - 24 mlU/ml
    faza lutealna 1,5 - 7 mlU/ml
    menopauza 17 -95 mlU/ml

    FT3 =4,4H pg/ml [2,0-4,4]
    FT4 =1,350 ng/dl [0,930-1,700]
    Glukoza (EDTA) = 93 mg/dl [70-99]
    Poziom glukozy po 75g glukozy po 1h = 179 mg/dl

    Progesteron = 0,36 ng/ml
    Faza folikularna 0,25-054 ng/ml
    Owulacja 0,25 - 6,22 ng/ml
    Faza lutealna 1,5 - 20 ng/ml
    Menopauza < 0,41

    LH (ICD-9: L67) 15,28
    Testosteron (ICD-9: O41) 66,76
    SHBG (ICD-9: I83)

    Mowa jest od dłuższego czasu o Policystycznych jajnikach.
    Boje się i martwię na przyszłość. Puki co dziecka nie planuje, ale za parę lat ... jak najbardziej.

  17. #17
    Monika z Dolnego ŚląSKa
    Guest

    dwadziescia dwa

    Mam pytanie o interpretację wyników badań hormonów:
    tj. Testosteron 35,43 ng/dL ( w okresie okołoowulacyjnym)
    Androstendion- 2,77 ng/dL
    DHEA S-246,80 ng/dL
    LH- 4,76 okres przedowulacyjny
    FSH- 4,51 okres przed owulacyjny
    mam wysoką prolaktyne ok30 i za niski progesteron
    prosze o informacje

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. wyniki eeg
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum neurologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 03-14-2018, 18:46
  2. co w psychiatrii oznaczają skróty MS i TS?
    Przez loader w dziale Forum psychiatryczne
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 09-23-2014, 12:42
  3. cytologia - wyniki
    Przez edytka w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 07-20-2011, 08:40
  4. wyniki
    Przez madzikc w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 01-15-2011, 20:02
  5. cholesterol wyniki
    Przez Radek w dziale Forum kardiologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 09-28-2010, 09:44

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250