+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: co to może być? zespol cushinga? proszę o pomoc

  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Exclamation co to może być? zespol cushinga? proszę o pomoc

    Witam, mam 19lat, od 5lat mam problem z nieregularną miesiączką. Występuje co 2,3 miesiące. Byłam już u wielu lekarzy, jednak słyszę, że powinnam zajść w ciąże i wtedy to minie, albo, że taka moja natura. Oprócz tego w ciągu ostatniego roku, dwóch lat pojawiło się u mnie coraz więcej rozstępów - wcześniej były juz na udach i piersiach, teraz pojawiły się na biodrach, z dwóch stron brzucha i kolejne ponownie na piersiach i wewnętrznej stronie ud. Podejrzewano również niedoczynność tarczycy, jednak usg jest w normie, a wyniki z tego roku są następujące :
    TSH 0,78 norma(0,25-5)
    FT3-4,33 (4-8,3)
    FT4 - 16,41 (9-20)
    Od zeszłego roku pojawiły się również czarne włosy na piersiach, które wciąż przybywają i są coraz mocniejsze, pojawiły się one również na brzuchu i po wewnetrznej stronie ud aż do kolan. Gdy próbuję się ich pozbyć np. veetem po dwóch dniach mam straszne podrażnienia i rany, co powoduje jeszcze mniejsze uczucie jakiegokolwiek komfortu. 2 lata temu miałam mononukleozę, którą zdiagnozowano dopiero po 2 miesiącach, w tym czasie dostawałam silne antybiotyki, które doprowadziły do grzybicy. Od tego momentu czuję, że jestem słabsza; zawroty głowy, problemy ze snem, chwiejność emocjonalna. Oprócz tego tyję w szybkim tempie, jednak kończyny pozostały bardzo szczupłe, jest u mnie też tzw. "bawoli kark",ale ma to podłoże genetyczne. Coraz szybciej się męcze.Mimo, że 3 miesiące byłam na zdrowej diecie, której się trzymałam, 5 razy w tygodniu uprawiałam regularnie sport i pracowałam fizycznie nie schudłam nawet 1kg. Postanowiłam oddać się w ręce jednej lekarki. Dostałam euthyrox 25mg i verospiron rowniez 25mg. Biorę to juz pół roku jednak nie poprawiło się nic, a wręcz wszystkie dolegliwości postępują. W wynikach badan testosteron wynosi 3,46 (norma 0,17-1.81), a DHEA-S 753(norma poniżej 368). poziom prolaktyny 15,92 ( 1,3-25,20). ASO ( w zwiazku z tym, ze często miałam i mam obrzęki stawów ) 2 lata teu wynosiło nieco ponad 2000, dzisiaj spadło do 511 jednak norma jest poniżej 200. ANTY -TPO wynosi 50,57, gdzie norma jest poniżej 26, wskazywałoby to Hashimoto. w czerwcu miałam test hamowania z dexametazonem. z poziomu 753 DHEA -S spadlo do 407, testosteron zaś na 0,47. w kolejnym badaniu poziom prolaktyny z 15,91 wzrosl do 28,61 ; estradiol 25.19 ) norma od 20 do 400) i progesteron 1.14 ( normla 1.50-20). Dostałam skierowania na badania PT, APTT i wskaznik protrombinowy. PT - 1,45 normla 0,80 do 1.30, APTT 34.7 norma od 22 do 32 oraz wskaznik 75%, norma od 80 do 120. Wysłano mnie również na badania usg - tarczyca w normie, w jajnikach liczne pęcherzyki z nieco wyższym echem, obraz bez pecherzyka dominujacego w korelacji z wywiadem sugeruje koniecznosc konsultacji endokrynologicznej, druga śledziona oraz w dolnym biegunie nerki lewej widoczna miernie hiperechogenna zmiana do 6,8mm najbardziej odp angiomyolipoma . To chyba główne dolegliwości, które mnie nurtują. Bardzo proszę o pomoc, o radę, boję się, że to w końcu doprowadzi do niepłodności. Boję się też brania tych hormonów, nie wiem czy to była dobra decyzje. Nie wiem co mam robić, z każdą kolejną wizytą mam coraz więcej wątpliwości i nadziei na to, że będę mogła znowu czuć kobieco i wszystkie te objawy miną. Z góry dziękuję wszystkim, którzy wyrażą swoją opinię na ten temat. Pozdrawiam serdecznie

  2. #2
    jamesbt jest nieaktywny
    Użytkownik Avatar jamesbt
    Zarejestrowany
    Dec 2012
    Postów
    163

    Dużo przemawia za zespołem Cushinga. Pytanie tylko co spowodowało zespół Cushinga? Spytaj swojego lekarza o tomografie głowy. Albo rezonans magnetyczny. Można poszukać przyczyny rozchwiania hormonalnego gdzieś blisko przysadki. To moim zdaniem ma większy sens niż leczenie objawów. Lepiej leczyć człowieka niż objawy.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 11-23-2012, 14:15
  2. Proszę o porade. Co to moze byc?
    Przez OnlySB w dziale Forum psychologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10-05-2012, 07:54
  3. Co to może być proszę o pomoc.
    Przez Misio2683 w dziale Forum okulistyczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 03-16-2012, 18:58
  4. proszę o pomoc..co mi może być? czy to czerwonka?
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 04-29-2011, 17:13
  5. czy mogę być w ciąży?? proszę o pomoc
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 10-17-2010, 20:42

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248