+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Ból stawów - jakie badania wykonać?

  1. #1
    bartas131
    Guest

    Ból stawów - jakie badania wykonać?

    Witam serdecznie,
    Mężczyzna, 25 lat. Mój problem pojawił się jakieś 1,5 miesiąca temu - ból stóp, który trochę przypominał zakwasy. Jako, że pracowałem na kuchni, praca stojąca przez 8 godzin w butach BHP, zignorowałem problem, obwiniając właśnie pracę. 18.09 pojawiła się opuchlizna na dużym palcu lewej stopy. Występuję również ból kolan oraz z tyłu kolan (znacznie mocniejszy w lewej nodze), a także czasami ból przy kości ogonowej oraz przy kostce palca serdecznego prawej ręki. Ból nasila się wieczorem i trwa do rana. Dzisiaj rano zauważyłem, że pojawiły się dwa guzki na lewej stopie. Obecnie przyjmuję Mydocalm Forte 150mg oraz Aulin 100 mg, oba po dwie tabletki dziennie, oraz smaruję zmienione chorobowo miejsca Olfen żelem lub Voltarenem.
    Moje obecne wyniki to:
    Hemoglobina - 12,7 g/dl; norma - >14
    Hematokryt - 38,4 %; norma - >40
    RDW - 11,5 %; norma - >11,5
    OB - 47 mm/h; norma - <15
    Kwas moczowy - 2,5 mg/dl; norma - >3,5
    CRP - 40,48 mg/l; norma - <5
    Pozostałe: Leukocyty, erytrocyty, MCV, MCH, MCHC, HDW, CHCM, CH, Płytki krwi, MPV, PDW, PCT, RF w normie. HYPO +
    Chciałbym udać się do reumatologa, lecz najpierw chciałbym zrobić sobie dodatkowe badania, żeby pójść do lekarza już z przynajmniej częściowo gotowymi wynikami. Jakie badania mógłbym jeszcze przeprowadzić, żeby zdiagnozować, co mi dolega? Jakieś pomysły, co to mogłoby być? Z góry dziękuję
    Pozdrawiam

  2. #2
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Najlepiej zapytaj na portalu gdzie ja korzystam i jestem zadowolona: medyczne-forum

  3. #3
    bartas131
    Guest
    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Podaję pozostałe wyniki:
    Leukocyty = 5,8 tys./ul; norma = 4,2 - 11
    Erytrocyty = 4,44 mln/ul; norma = 4,2 - 6
    MCV = 86,5 fl; norma = 80 - 99
    MCH = 28,6 pg; norma = 27 - 35
    MCHC = 33 g/dl; norma = 32 - 37
    RDW = 11,5 %; norma = 11,5 - 15
    HDW = 2,87 g/dl; norma = 2,2 - 3,2
    CHCM = 33,1 g/dl; norma = 32 - 37
    CH = 28,5 pg; norma = 27 - 35
    Plytki krwi = 352 tys./ul; norma = 130 - 400
    MPV = 8,2 fl; norma = 7,2 - 12
    PDW = 42,5 %; norma = 25 - 65
    PCT = 0,29 %; norma = 0,12 - 0,36
    HYPO +
    RF = < 5,0 IU/ml; norma = < 14

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Zasłabnięcie, jakie badania należy wykonać?
    Przez seixey w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02-11-2016, 17:52
  2. Jakie badania wykonać
    Przez TomaszS w dziale Forum kardiologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-09-2015, 17:55
  3. Jakie badania jeszcze wykonać?
    Przez Zmęczony w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02-28-2014, 22:47
  4. Jakie badania wykonać?
    Przez Starfox w dziale Forum neurologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 12-17-2013, 21:58
  5. Jakie badania wykonać ?
    Przez romek85 w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 03-03-2012, 12:08

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248