+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Błagam o pomoc w odczytaniu wyniku badań.

  1. #1
    KlaudiaOstrów
    Guest

    Błagam o pomoc w odczytaniu wyniku badań.

    Witam bardzo serdecznie. Proszę o pomoc w odczytaniu wyniku badań markerów nowotworowych i osteoporozy mojej mamy. Wynik Ca 15-3 (ICD9:I43) wynosi 33,46 lU/ml . Czy mógłby mi ktoś powiedzieć co to oznacza?
    Dodam tylko (nie wiem czy ma to coś wspólnego), że rok temu miała wycinaną całą tarczyce... Proszę jeszcze raz o pomoc.

  2. #2
    SirArgal jest nieaktywny
    Specjalista
    Zarejestrowany
    Aug 2011
    Skad
    A to różnie
    Postów
    181

    Podałaś tylko wynik markera Ca 15-3 - z tego co pamiętam norma jest do 30 lub 35, w tym przypadku wartość jest gdzieś pomiędzy, ale raczej nie ma powodów przypuszczać że to rak. Jest to marker nowotworu piersiowego. Poza tym stężenie tego antygenu wzrasta w III trymestrze ciąży, w marskości i zapaleniu wątroby, u kobiet z niezłośliwymi zmianami w piersiach i w jajnikach, a także u niedużego odsetka chorych z rakiem jajnika, szyjki macicy,endometrium i niedrobnokomórkowym rakiem płuca... ale z tego co pamiętam, ma on niską czułość diagnostyczną i się go nie stosuje do rozpoznawania. Nie było przypadkiem jeszcze i innych badań robionych? Oczekujesz pomocy, to podaj więcej danych.

  3. #3
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Brak tabel z normami do poszczególnych aparatów diagnostycznych przeprowadzajacych

    CA-15.3 ( ICD-9; I 43) - 12,50 U/ml. 0 41,50 N wartość negatywna powyżej normy- negatively.

  4. #4
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Wyniki badań 10.09.2018

    CA-15.3 ( ICD-9; I 43) - 12,50 U/ml. Zakres normy 0 - 31,30 N ( norm) (standard ) - wartość negatywna powyżej normy- negatively.
    CA-125 ( ICD-9; I 41) - 30,90 U/ml . Zakres normy 0- 41,50 N ( norm) (standard ) - wartość negatywna powyżej normy- negatively.
    CRP ( ICD-9: I 81 ) - 24,10 mg/l . Zakrs normy 0-5 H - wysoki HIGH .
    Od 2015 roku torbiel w jajniku bolesny , bóle podbrzusza , przy chodzeniu wstawaniu , gorączka, bóle uda lewego, stopy lewej. Bóle podbrzusza. Bolesne piersi krwawienie miesiączkowe 14 dni . Wzrost piersi 8 cm , zmniejszenie 7 cm od 2017 do września 2018 . Wzrost wagi 1 kg od grudnia 2017 . Proszę dr Kuliga bay mnie operował przyjął do Szpital ICMP w Łodzi e mailowo kierując prośbę do rejestracji ICMP w Łodzi. W dniu 07.09.2018 anulowano mnie wizytę do dr Kuliga. Jak sugerował lekarz Borkowski, Adam Świątek. Tomasz Rembowski. 22.08.2018 nie przepisał Vasilip 10 mg Tomasz Rembowski leku na cholesterol, itd.. Jestem wysokim ryzykiem wylewu do mózgu z powodu nie operowania naczyniak żylnego w lewej półkuli móżdzku nabytego 1 stycznia 2014 roku.

  5. #5
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Wyniki badań 10.09.2018

    CA-15.3 ( ICD-9; I 43) - 12,50 U/ml. Zakres normy 0 - 31,30 N ( norm) (standard ) - wartość negatywna powyżej normy- negatively.
    CA-125 ( ICD-9; I 41) - 30,90 U/ml . Zakres normy 0- 41,50 N ( norm) (standard ) - wartość negatywna powyżej normy- negatively.
    CRP ( ICD-9: I 81 ) - 24,10 mg/l . Zakrs normy 0-5 H - wysoki HIGH .
    Od 2015 roku torbiel w jajniku bolesny , bóle podbrzusza , przy chodzeniu wstawaniu , gorączka, bóle uda lewego, stopy lewej. Bóle podbrzusza. Bolesne piersi krwawienie miesiączkowe 14 dni . Wzrost piersi 8 cm , zmniejszenie 7 cm od 2017 do września 2018 . Wzrost wagi 1 kg od grudnia 2017 . Proszę dr Kuliga bay mnie operował przyjął do Szpital ICMP w Łodzi e mailowo kierując prośbę do rejestracji ICMP w Łodzi. W dniu 07.09.2018 anulowano mnie wizytę do dr Kuliga. Jak sugerował lekarz Borkowski, Adam Świątek. Tomasz Rembowski. 22.08.2018 nie przepisał Vasilip 10 mg Tomasz Rembowski leku na cholesterol, itd.. Jestem wysokim ryzykiem wylewu do mózgu z powodu nie operowania naczyniak żylnego w lewej półkuli móżdżku nabytego 1 stycznia 2014 roku. Edyta z Łodzi

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Prosze o interpretację wyniku gastroskopii.błagam
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 08-19-2011, 22:05
  2. Proszę o interpretację wyniku badań i poradę!
    Przez Monika1111 w dziale Forum endokrynologiczne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 07-21-2011, 20:51
  3. Błagam o pomoc !
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 06-26-2011, 13:58
  4. Błagam o pomoc!
    Przez Tadeusz w dziale Forum psychiatryczne
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 05-26-2011, 23:21
  5. proszę o INTERPRETACJĘ wyniku badań!
    Przez magdam w dziale Forum neurologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-21-2010, 17:23

Tagi dla tego tematu


LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249