Witam. Jestem kobietą, mam 21 lat.
W lipcu tego roku moja waga wynosiła 68 kg przy wzroście 175cm.
We wrześniu wynosiła już 80 kg. Leczę się na niedoczynność tarczycy.
Kiedy w połowie września byłam na wizycie kontrolnej, powiedziałam o to mojemu endokrynologowi.
Dostałam skierowanie na poziom kortyzolu w surowicy po dexametazonie.
25 września o godzinie 23 wzięłam dexametazon. Kolejnego dnia o godzinie 8 rano pobrano mi krew do badania.
Wynik wyglądał następująco:

Poziom kortyzolu w surowicy 2,29
Oczekiwane wartości referencyjne kortyzolu:

Przed południem : 5,0 - 25,0

Po południu : 2,5 - 12,5

Kiedy poszłam z tym wynikiem do endokrynologa stwierdził, że wynik jest nieprawidłowy i skierował mnie do szpitala z podejrzeniem hiperkortyzolemii.

Na oddział przyjęto mnie dn. 14 listopada.
Poniżej napiszę informacje zawarte na karcie informacyjnej, którą otrzymałam po wyjściu ze szpitala.

ROZPOZNANIE:
Ciśnienie tętnicze wysokie prawidłowe.
Nadwaga (BMI 28,73).

WYNIKI BADAŃ:
RR: 115/75 mmHg
Waga 87,9kg.
Morfologia: Ht: 40,5%, Hb: 13,5g%, E: 4,51T/L, L:6,35G/L.
Płytki krwi: 238 000/mm3.
Jonogram: Na: 137mEq/1, K: 4,1mEq/L.
Poz. kreatyniny: 0,7mg%, bilirubiny: 0,52mg%.
GOT: 27U/L, GPT: 28U/L.
Glikemia na czczo: 109mg%.
Wartość podstawowa: 14,18 uU/ml, wartość po 120 min 61,43 uU/ml.
Krzywa cukrowa: na czczo - 91mg%, po 120min - 120mg%
Wskaźnik protrombinowy: 98%. Współczynnik INR: 0,96.

ACTH (pg/ml) Kortyzol (ug/dl)
00.00 <5,0 00.00 - 1,93
06.00 - 8,6 06.00 - 8,24

Kortyzol (s) po 1 mg Dxm: < 1,0 ug/dl
17 Ketosterydy(m): 23,6 mg/24godz. (N:6-14) DZM 1500ml.
17_OH_Kortykosteroidy(m): 11,8mg/24godz. (N:2-8), DZM 1500ml.
DHEA_S(s): 115ug/dl (N:35-430)
Testosteron(s): 0,31ng/ml (N:<0,8)
Prolaktyna test z mtc:
Wartość podstawowa: 11,68ng/ml (N:4,79-23,3)
Wartość po 60min: 150,51mg/ml.
Estradiol: 60pg/ml I: 12,5-165,5gg/ml; owul: 85,8-498,0 pg/ml; II: 43,8-211,0 pg/ml
FSH: 6,86mIU/ml I: 3,5-12,5mIU/ml; owul: 4,7-21,5 mIU/ml; II:1,7-7,7mIU/ml
LH: 9,3mIU.ml I: 2,4-12,6 mIU/ml; owul: 14,0-95,6 mIU/ml; II: 1,0-11,4 mIU/ml
Progesteron: 0,22 ng/ml I: 0,2-1,5 ng/ml; owul: 0,8-3,0 ng/ml; II: 1,7-27,0 ng/ml
89.522 EKG: Normogram. Rytm zatokowy miarowy o częstości 75/min.
89.542 24-godzinny pomiar RR 15.11.2011:

Śr. dla całego badania Śr. I okres Śr. II okres Śr. III okres
RR 120/68 87/87 119/68 120/75
HR 71,4 65 71,8 71,4

88.761 USG 15.11.2011: Wątroba prawidłowej wielkości i echogeniczności. Pęchęrzyk żółciowy cienkościenny, bez złogów. Trzustka prawidłowej wielkości, echogeniczności o prawidłowych granicach.
Nerka prawa: 12,2 x 6,1 cm, szerokość i echogeniczność miąższu w normie. Nerka lewa: 11,1 x 6,5cm, szerokość i echogeniczność miąższu w normie. UKM w normie. Pęcherz moczowy kształtny. Śledziona w normie.

Surowica
17-OH progesteron 1,53ng/ml Faza lutealna: 1,0-4,5 ng/ml
Faza folikularna: 0,2-1,3 ng/ml
Menopauza: 0,2-09 ng/ml

Epikryza: Pacjentka l. 21 przyjęta z powodu przyrostu masy ciała, z podejrzeniem zespołu Cushinga. Wykonane w trakcie hospitalizacji badania (prawidłowy rytm dobowy kortyzolu, prawidłowy wynik krótkiego testu hamowania z Dxm, ACTH) pozwoliły na wykluczenie zaburzeń w wydzielaniu kortyzolu. W DTTG poziom glukozy w normie. Pacjentkę wypisano do domu w stanie dobrym.

Dziś jest 6 grudnia. Moja waga ciągle rośnie. Dziś na wadze ujrzałam 91kg. Jestem tym przerażona. Nie wiem co mam dalej robić.
Będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś mi pomoże i powie gdzie powinnam się teraz udać.
Chciałabym też wiedzieć dlaczego badanie z dn. 26 września wskazywało na nieprawidłowy wynik kortyzolu, zaś to wykonane w szpitalu pokazało, że wszystko jest dobrze.
Pierwszy wynik robiony był również w szpitalnym laboratorium.
Dodatkowo chciałabym dodać, że odkąd zaczęłam miesiączkować moje miesiączki nigdy nie były regularne. Ginekolog próbał uregulować mi je za pomocą duphastonu.
Bardzo proszę o pomoc.