+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Bardzo proszę o analizę moich wyników

  1. #1
    natasza153 jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    May 2011
    Postów
    1

    Bardzo proszę o analizę moich wyników

    Ostatnio wykryto u mnie niedoczynność tarczycy teraz byłam na usg o to wyniki:

    Oba płaty tarczycy ziarniste, niejednorodne o nieco obniżonej echogeniczności, z licznymi, drobnymi zwłóknieniami.

    W środkowo - dolnym obszarze prawego płata od spodu wydziela się przestrzeń płynowa o wym : 12x6x9mm. W środkowym obszarze tego płata przy górnej krawędzi wydziela się wrzecionowaty, płynowo-lity,hypoechogeniczny guzek o wym . 16x5x12mm.

    W środkowym obszarze lewego płata od spodu wydziela się niejednorodny, w większości płynowy, hypoechogoniczny guzek o wym. 14x5x7mm z drobnymi zwapnieniami.

    dodam jeszcze ostatnie wyniki krwi

    TSH 5,785 norma 0,550-4,780
    FT3 6,88 norma 3,50-6,50

    FT4 i TPO w normie

    Co to wszystko oznacza? Jakie leczenie mnie czeka? Dodam że mam 22 lata i 9 czerwca mam wizyte u Endokrynologa i boje się jak diabli.

  2. #2
    Nie zarejestrowany
    Guest

    analiza wyników

    Witam,
    Otrzymałam dzisiaj wyniki badań hormonalnych i prosiłabym o pomoc w odczytaniu ich.
    Mam 19 lat, zdecydowałam się zrobić badania z kilku poważnych czynników: bardzo mocno, niemalże bezustannie pociłam się na rękach, nogach, pod pachami, na plecach, jak i nieco niżej ;P Do tego ciągle byłam czerwona na twarzy, miałam uderzenia gorąca. Do tego nieregularne miesiączki i pojawiające się owłosienie w miejscach, których być nie powinno, np: zaczęło pojawiać się kilka, czarnych, widocznych włosków wokół sutków.
    No i tyję, chociaż jem normalnie, może nawet nieco za mało, zazwyczaj śniadanie, obiad i jakiś owoc.

    Moje wyniki:
    Estradiol: 71 pg/ml
    Progesteron 0,40 ng/ml
    Prolaktyna 20,17 ng/ml
    Testosteron 138 ng/dl

    pozdrawiam

  3. #3
    zacheusz112 jest nieaktywny
    Specjalista
    Zarejestrowany
    Jan 2011
    Postów
    215

    Cytat Napisal Nie zarejestrowany Zobacz post
    Witam,
    Otrzymałam dzisiaj wyniki badań hormonalnych i prosiłabym o pomoc w odczytaniu ich.
    Mam 19 lat, zdecydowałam się zrobić badania z kilku poważnych czynników: bardzo mocno, niemalże bezustannie pociłam się na rękach, nogach, pod pachami, na plecach, jak i nieco niżej ;P Do tego ciągle byłam czerwona na twarzy, miałam uderzenia gorąca. Do tego nieregularne miesiączki i pojawiające się owłosienie w miejscach, których być nie powinno, np: zaczęło pojawiać się kilka, czarnych, widocznych włosków wokół sutków.
    No i tyję, chociaż jem normalnie, może nawet nieco za mało, zazwyczaj śniadanie, obiad i jakiś owoc.

    Moje wyniki:
    Estradiol: 71 pg/ml
    Progesteron 0,40 ng/ml
    Prolaktyna 20,17 ng/ml
    Testosteron 138 ng/dl

    pozdrawiam


    Witam.
    Ma Pani znacznie podwyższony poziom męskiego hormonu (testosteron).Z tego też powodu mogły się pojawić te włoski tam gdzie ich być nie powinno.Być może będzie potrzebna kuracja hormonalna.Poziom prolaktyny wydaje się być dobry,chociaż jest tylko nieznacznie przekroczony.Poziom estradiolu jest w granicach normy,a progesteron,jeżeli był wykonany w II fazie cyklu,oznacza brak owulacji,z tym że jego stężenie we krwi może się zmieniać co kilka godzin nawet o 50%,i dlatego jego prawidłowa interpretacja jest poważnie utrudniona i podaje się ja tutaj raczej wg.uproszczonego schematu.
    Pozdrawiam serdecznie.

  4. #4
    Nie zarejestrowany
    Guest

    powikłania

    witam,zachorowałm na tarczycę po kuracji interferonowej wirusa HCV"C",proszę o interpretację mojego wyniku,chcę poznać opinię ludzi takich jak Wy którzy sie na tym znają,bardzo sie denerwuje nie biorę leków bo powiedzano mi że nie trzeba-czy naprawdę? TSH-0,051 fth3-4,73 fth4-16,04 Dziekuję bardzo alinka

  5. #5
    zacheusz112 jest nieaktywny
    Specjalista
    Zarejestrowany
    Jan 2011
    Postów
    215

    Nie napisała Pani w jakich jednostkach podane są wyniki i jakie normy,ale prawdopodobnie w mlU/l,i czy TSH jest 0,051 czy 0,51.Bo jeżeli TSH wynosi 0,51 to w istocie odpowiada przeciętnym normom,jednak jest to spadek zmierzający ku nadczynności tarczycy,tym bardziej że ft4 jest w granicach normy, ale w tej górnej granicy.Uważam że przydałaby się Pani konsultacja u endokrynologa.Być może już potrzebne jest wprowadzenie hormonu.
    Pozdrawiam serdecznie.

  6. #6
    Nie zarejestrowany
    Guest

    wyniki badan

    Proszę o pomoc w interpretacji badań. Okres spóźnia mi się 25 dni a do lekarza idę dopiero za tydzień ... Dodam z staramy się o dziecko bez powodzenia mam 22 lata.
    TSH 2,345 (0,350-4,940)
    FT3 3,06 pg/ml (1,71-3,71)
    FT4 0,91 ng/dl (0,70-1,48)
    Progesteron 0,40 ng/ml
    F. Folikularna poniżej 0,1-0,3 ng/ml
    F. Lutealna 1,2-15,9 ng/ml
    F. Po menopauzie poniżej 0,1-0,2 ng/ml
    Prolaktyna 11,11 mg/ml (1,20-29,93)

    Z góry dziękuję za odpowiedź

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Proszę o Analize wyniku Badania Krwi
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum kardiologiczne
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 04-13-2011, 17:37
  2. prosze o weryfikacje moich wynikow
    Przez piotr75 w dziale Forum urologiczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 03-26-2011, 20:15
  3. Prosze o interpretację wyników RTG mojej mamy!
    Przez nuna27 w dziale Forum onkologiczne
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 03-13-2011, 20:47
  4. Bardzo proszę o poradę!!!!!
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 03-05-2011, 16:37
  5. Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 03-04-2011, 21:45

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246