+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Badania krwi - interpretacja wynikow

  1. #1
    Pytanie jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    Aug 2011
    Postów
    3

    Badania krwi - interpretacja wynikow

    Witam
    Mam 19 lat i jestem mezczyzna. Wklejam wyniki swoich badan krwi poniewaz kilka rzeczy sie nie zgadza. Po pierwszym badaniu dwoch lekarzy powiedzialo mi ze nieprawidlowe wyniki moga byc przyczyna tego ze akurat bylem przeziebiony i rzeczywiscie w tamtym czasie moglem byc lekko przeziebiony. Mialem po miesiacu powtorzyc badania no ale powtorzylem je dopiero teraz czyli po dwoch miesiacach i raczej jestem teraz zdrowy a to co sie nie zgadzalo wczesniej nie zgadza sie nadal i do tego doszla jedna nowa rzecz. Prosze o interpretacje moich wynikow jesli ktos ma czas i checi.

    Morfologia krwi z dnia 22.10.2012
    Leukocyty - 8,2 tys/ul* (3,8 - 10,0)
    Erytrocyty - 5,2 mln/ul* (4,2 - 6,0)
    Hemoglobina - 15,4 g/dl* (14,0 - 18,0)
    Hematokryt - 47 %* (40 - 54)
    MCV - 91 fl* (80 - 99)
    MCH - 30 pg* (27 - 35)
    MCHC - 32,6 g/dl* (32,0 - 37,0)
    Plytki krwi - 278 tys/ul* (140 - 440)
    RDW-CV - 13,1 % (11,6 - 14,8)
    PDW - 13,7 fl (9,0 - 17,0)
    MPV - 11,4 fl (9,0 - 13,0)
    Neutrofile - 2,78 tys/ul* (2,50 - 7,00)
    Limfocyty - 4,45 tys/ul* (norma 1,00 - 3,50)
    Monocyty - 0,65 tys/ul* (0,20 - 1,00)
    Eozynofile - 0,34 tys/ul* (0,10 - 0,50)
    Bazofile - 0,0 tys/ul* (0,0 - 0,1)
    Neutrofile - 33,8 %* (norma 46,0 - 75,0)
    Limfocyty - 54 %* (norma 20,0 - 45,0)
    Monocyty - 7,9 %* (2,0 - 10,0)
    Eozynofile - 4,1 %* (1,0 - 5,0)
    Bazofile - 0,2 % (0,0 - 2,0)
    OB - 2 mm/h* (2 - 12)

    Morfologia krwi z dnia 27.12.2012
    Leukocyty - 8,2 tys/ul* (3,8 - 10,0) (tak samo jak w poprzednim badaniu)
    Erytrocyty - 5,4 mln/ul* (4,2 - 6,0) (wzrost o 0,2 wzgledem poprzedniego badania)
    Hemoglobina - 15,9 g/dl* (14,0 - 18,0) (wzrost o 0,5 wzgledem poprzedniego badania)
    Hematokryt - 49 %* (40 - 54) (wzrost o 2 wzgledem poprzedniego badania)
    MCV - 91 fl* (80 - 99) (tak samo jak w poprzednim badaniu)
    MCH - 30 pg* (27 - 35) (tak samo jak w poprzednim badaniu)
    MCHC - 32,6 g/dl* (32,0 - 37,0) (tak samo jak w poprzednim badaniu)
    Plytki krwi - 232 tys/ul* (140 - 440) (spadek o 46 wzgledem poprzedniego badania)
    RDW-CV - 12,4 % (11,6 - 14,8) (spadek o 0,7 wzgledem poprzedniego badania)
    PDW - 13,3 fl (9,0 - 17,0) (spadek o 0,4 wzgledem poprzedniego badania)
    MPV - 11,2 fl (9,0 - 13,0) (spadek o 0,2 wzgledem poprzedniego badania)
    Neutrofile - 2,58 tys/ul* (2,50 - 7,00) (spadek o 0,20 wzgledem poprzedniego badania)
    Limfocyty - 4,46 tys/ul* (1,00 - 3,50) (wzrost o 0,01 wzgledem poprzedniego badania)
    Monocyty - 0,63 tys/ul* (0,20 - 1,00) (spadek o 0,02 wzgledem poprzedniego badania)
    Eozynofile - 0,50 tys/ul* (0,10 - 0,50) (wzrost o 0,16 wzgledem poprzedniego badania)
    Bazofile - 0,0 tys/ul* (0,0 - 0,1) (tak samo jak w poprzednim badaniu)
    Neutrofile - 31,4 %* (norma 46,0 - 75,0) (spadek o 2,4 wzgledem poprzedniego badania)
    Limfocyty - 54,4 %* (norma 20,0 - 45,0) (wzrost o 0,4 wzgledem poprzedniego badania)
    Monocyty - 7,7 %* (2,0 - 10,0) (spadek o 0,2 wzgledem poprzedniego badania)
    Eozynofile - 6,1 %* (1,0 - 5,0) (wzrost o 2 wzgledem poprzedniego badania)
    Bazofile - 0,4 % (0,0 - 2,0) (wzrost o 0,2 wzgledem poprzedniego badania)

    *Oznacza ze zastosowano normy przynalezne do przedzialu wiekowego. Normy podane na wyniku odnosza sie do osob doroslych jesli nie wyszczegolniono inaczej.
    Ostatnio edytowane przez Pytanie ; 12-28-2012 o 22:17

  2. #2
    Patryk86 jest nieaktywny
    Użytkownik
    Zarejestrowany
    Apr 2012
    Postów
    932

    Wyniki są nieprawidłowe. Ma Pan limfocytozę (bezwzględny wzrost liczby limfocytów w jednostce objętości krwi). Należy ponownie wybrać się do lekarza, który zleci dalsze badania lub skieruje do hematologa. Przyczyną takiego zwiększenia liczby limfocytów mogą być infekcje wirusowe (w tym wirusy zapalenia wątroby i HIV w początkowym okresie zakażenia), chłoniaki, gruźlica, choroby autoimmunologiczne i wiele innych. Ważne, żeby lekarz ocenił stan węzłów chłonnych.

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Interpretacja wyników badań krwi
    Przez BRDmarta w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 08-08-2012, 15:33
  2. Pomocy interpretacja wynikow krwi
    Przez arnika123 w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 06-28-2012, 23:13
  3. interpretacja wyników badania
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ginekologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 03-26-2012, 15:18
  4. wyniki badania morfologii krwi - interpretacja
    Przez marycha-a w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 10-11-2011, 11:39
  5. Interpretacja wyników badań krwi ALAT, ASPAT
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum gastrologiczne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 07-21-2011, 11:28

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247