Witam!
Mam pytanie odnośnie tego, co oprócz glutenu może uczulać w chrupkach na bazie kukurydzianych o nazwie "frutti". Zjadłam pół paczki wczoraj wieczorem po kilku latach i w nocy dostałam okropnych duszności, swędziało mnie całe ciało. Dopiero dwie tabletki przeciwalergiczne "hitaxa" oraz trzy wziewy z dysku pomogły mi powrócić do normalnego oddechu. Wystraszyłam się, ponieważ spałam jak zwykle u siebie, nie było to nowe otoczenie, które mogłoby to wywołać a nigdy nie miałam objawów alergii po pokarmie (nie licząc nietolerancji laktozy, ale nie jest to na wysokim poziomie, unikam tylko mleka i zawsze było dobrze). Dodam, że na pewno nie mam alergii na gluten, chleby, makarony i inne wyroby zawierające gluten jem całe życie i zawsze było dobrze. W najbliższym czasie nie będę miała okazji odwiedzić alergolog a, aby zrobić testy, ale sytuacja w nocy była dosyć poważna i każda podpowiedź w tej kwestii pozwoli mi w miarę możliwości uniknąć takiej sytuacji na przyszłość.
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź,
Pozdrawiam.