+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Temat: analizatory składu ciała InBOdy – opinie praktyków

  1. #1
    Gostka jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    May 2017
    Postów
    3

    analizatory składu ciała InBOdy – opinie praktyków

    Mam do państwa pytanie jak w temacie – jakie macie opinie na temat analizatorów składu ciała serii In Body? Jestem przed koniecznością wymiany dwóch, które posiadam w swojej przychodni. Ostatnio w ręce wpadła mi gdzieś ulotka właśne tych. Co możecie o nich napisać?

  2. #2
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Analizator

    To są bardzo profesjonalne analizatory – to bez dwóch zdań. Zwróć sobie też uwagę na to, że one pokazuję realne wyniki (nie uśrednione). Nie ma znaczenia czy wpiszesz kobieta, mężczyzna itp. wynik dostaniesz zawsze taki, jaki osoba która staje na analizatorze

  3. #3
    Gostka jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    May 2017
    Postów
    3

    Ja ten swój kupowałem parę lat temu i wpisanie danych do analizatora jest obowiązkowe…na stronie medfitness właśnie czytam o tym że nie uwzględniają danych empirycznych jak wiek, więc mocno zmniejsza to ryzyko błędu..gdzie to mogę zobaczyć, tylko w Białymstoku?

  4. #4
    niezarejestrowany
    Guest

    Analizator

    A gdzie to ja już nie wiem – do mnie przyjechali jak zamówiłem i powiedziałem, ze jestem zainteresowany zakupem takiego analziatora. W końcu jak wiesz kupiłem – w pełni mnie przeszkolili, serwis mam w razie dostępny tel/mailowo i jak się kontaktowałem to reagowali w ciągu jednego dnia roboczego więc bdb. Generalnie bardzo duża profeska.

  5. #5
    Gostka jest nieaktywny
    Nowy użytkownik
    Zarejestrowany
    May 2017
    Postów
    3

    Wow! No to ja tam jutro dzwonię i się umawiam. Możesz mi tylko jaki jest koszt takiego analizatora jak Ty masz? Może być na priv jak się nie chcesz chwalić

  6. #6
    Guestek
    Guest
    Pozwólcie że odkopię i odświeżę ten wątek, bo sam jestem na etapie poszukiwania dobrego analizatora do siłowni. Dlaczego tak naprawdę waszym zdaniem InBody są warte zakupu?

  7. #7
    Alojy
    Guest
    Kolego to czy coś jest warte zakupu czy nie jest oceną subiektywną i każdy może mieć własne przekonania. Zatem sam musisz dojść do wniosku czy warto czy nie. Natomiast…analizatory InBody dają RZECZYWISTE wyniki pomiarów. To znaczy, że nieważne jakie dane wbijesz w analizator przed badaniem on pokaże prawidłowy wynik realny a nie jakiś uśredniony. To jest dla mnie olbrzymia zaleta tych urządzeń.

  8. #8
    Guestek
    Guest
    Jeśli dobrze rozumuje to taki analizator InBody nie potrzebuje konfiguracji: mężczyzna, wiek itp. Wstawiam klienta na analiator i voila tak?

  9. #9
    Alojy
    Guest
    Dane podajesz, będą widoczne na wydruku aby klient znał swój punkt wejściowy, ale podanie tych danych nie spowoduje uśrednienia wyników, czyli stajesz 2 raz – raz podajesz prawidłowy wiek np. 30 lat, a drugi raz nieprawidłowy np. 60 – wynik rzeczywisty nie będzie przez ten wiek zakłamany, wyniki powinny być takie same. Zresztą obejrzyj sobie filmiki na Youtubie i zobaczysz jak to działa. Zresztą jak masz jakieś pytania to napisz/zadzwoń do medfitness i się dowiesz wszystkiego. Serwis i obsługa jest na bardzo wysokim poziomie więc się nie zawiedziesz.

  10. #10
    Guestek
    Guest
    Gdzieś czytałem, że jest możliwość prezentacji tych analizatorów przed zakupem, coś słyszałem o tym w praktyce? Nie ukrywam, że fajnie byłoby móc porównać te analizatory między sobą i być może wybrać ten „typ idealny”.

  11. #11
    Alojy
    Guest
    Z czego wiem to oni dla tych wyższych modeli robią prezentacje przed zakupowe. Zawsze możesz zadzwonić. To nic nie kosztuje a może faktycznie. Tym bardziej jak dają taką możliwość przecież…a jaki tak w gruncie rzeczy się analizator interesuje? Jaki model?

  12. #12
    Guestek
    Guest
    Myślę nad 170 i 120 ze względu na rodzaje dokonywanych pomiarów itp. One też dają te rzeczywiste wyniki czy jak?

  13. #13
    Alojy
    Guest
    Tak, nawet w ich opinie na dole masz to napisane. U nich wszystkie analizatory działają w ten sam sposób. Ja bym na twoim miejscu i tak się skontaktował i niech może oni coś ci dobiorą do specyfiki pracy i potrzeb tak naprawdę. Siedzą w tym temacie już jakiś czas i pewnie potrafią ocenić co kto potrzebuje..

  14. #14
    Guestek
    Guest
    W sumie to jest nie głupi pomysł. Skrobnę tam maila albo zadzwonię i zobaczymy co mi sami zaproponują. Może podpowiedzą coś jeszcze odnośnie finansowania tych sprzętów. Dzięki za rozmowę!

  15. #15
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Gdzieś czytałąm o jakiejś nowej technologii dokonywania pomiaru w tych analizatorach inbody, coś wiecie na ten temat i możecie się podzielić informacjami?

  16. #16
    Nie zarejestrowany
    Guest
    Tak, traktują dłoń jako całość, a nie dzielą jej na 2 części. Dzięki temu minimalizujesz ryzyko pomiaru ze względu na przykład na wielkość dłoni itp.

  17. #17
    Roksana Czarnas Vitako
    Guest

    Rzyczywisty wynik daje jedynie sekcja zwłok

    Cytat Napisal Nie zarejestrowany Zobacz post
    To są bardzo profesjonalne analizatory – to bez dwóch zdań. Zwróć sobie też uwagę na to, że one pokazuję realne wyniki (nie uśrednione). Nie ma znaczenia czy wpiszesz kobieta, mężczyzna itp. wynik dostaniesz zawsze taki, jaki osoba która staje na analizatorze
    Witam wszystkich zainteresowanych tematem.
    Jestem doradcą klienta w firmie Vitako, gdzie od ponad 7 lat mam możliwość wdrażania się w metodę bioimpedancji elektrycznej ciała człowieka i zwierząt (bo takie aparaty również istnieją). W swojej pracy działam lub działałam na aparatach: Akern, Biody Xpert, Bodystat, Biodynamics, Impedimed, Juwell Medical, Jawon Medical  aktualnie Selvas Healthcare, seca, Tanita. Dużo sprzętów „przerobiłam”. Zaczynaliśmy, wprowadzając analizatory Tanita, później pojawiły się ciekawsze sprzęty, także część została zastąpiona lepszymi opcjami.

    Niestety w związku z chwytem marketingowym dotyczącym "pomiaru rzeczywistego" powstało mnóstwo niejasności. Wyjaśnię więc najpierw krótko co oznacza pomiar rzeczywisty, czy też pomiar bezpośredni. Możemy tak nazywać tak naprawdę tylko i wyłącznie pomiar ilościowy i jakościowy dokonywany podczas badania sekcyjnego, po wyekstrahowaniu odpowiednich składowych ze zwłok denata. Żaden analizator tego nie robi, a więc żaden analizator nie jest w stanie wykonać pomiaru rzeczywistego.

    Wyjaśnię także o co chodzi z wprowadzaniem danych przed pomiarem, co jest najważniejszą czynnością, która powinna być właściwie obligatoryjna, jeśli w efekcie chcemy uzyskać dokładny obraz składu ciała badanego. Jednym z podstawowych założeń bioimpedancji elektrycznej jest właśnie dokładne określenie badanego obiektu. Określamy stan faktyczny, bez zabawy w stylu: jestem mężczyzną, ale wpiszmy, że jestem kobietą, i zobaczymy co będzie… Każdy analizator bazuje na algorytmach. Nie da się uzyskać takiej obszernej gamy parametrów bez zastosowania przeliczeń – nie łudźcie się Państwo. Wzory te, czy tez algorytmy, zostały wypracowane w badaniach klinicznych w oparciu o zbadaną grupę populacyjną. Ale wróćmy do tego, dlaczego analizator musi wiedzieć czy bada kobietę i mężczyznę. Proszę sobie wyobrazić przepływ prądu przez ciało. Na pewno znacie Państwo regułę z fizyki, że prąd zawsze płynie najkrótszą drogą. Proszę sobie wyobrazić zatem, jak analizator może wiedzieć, że bada obiekt, który ma piersi zbudowane z tkanki tłuszczowej, skoro mu się tego nie podpowie  pierwszy błąd, który otrzymujemy po badaniu tzw. analizatorem rzeczywistym, a więc zaniżona masa tłuszczowa u kobiet, ponieważ nie jest uwzględniony wzór na tkankę tłuszczową w piersiach (czy też chociażby w pośladkach, które wystają znacznie poza obszar przepływu prądu, oczywiście w zależności od zbadanej w obiegu prądu zawartości tkanki tłuszczowej). To tylko jedna z podstawowych różnic międzypłciowych, którą analizator musi uwzględnić. Dlatego nie ma opcji uzyskania dokładnego wyniku składu ciała z analizatora, który nie wie, kogo bada. Łatwo się słucha takich chwytliwych haseł marketingowych, ale jakby bliżej się przyjrzeć tematowi, to drastycznie tracą sens. Wszyscy producenci najlepszych na rynku urządzeń korzystają z wprowadzania danych przed pomiarem, poza jednym. Jeśli ta metoda byłaby taka fantastyczna, czy wszyscy by z niej nie korzystali… Myślę, że na pewno, ale jakoś nikt się nie decyduje, bo badania wskazują na to, że im dokładniej opiszemy badany obiekt, tym dokładniejszy w efekcie wynik uzyskamy.
    Producent „analizatorów rzeczywistych” chwali się także tym, że tylko jego analizatory podają precyzyjne wyniki dla niestandardowych osób. Czy aby na pewno? Obejrzyjcie Państwo na youtube film z FIWE 2014. Michał Karmowski przechadza się tam i bada na różnych sprzętach. Inbody wskazał mu ponad 16% tkanki tłuszczowej. Chyba nie takiej precyzji Państwo oczekują?  Natomiast Jawon Medical (aktualnie Selvas Healthcare) – 6%. Czyli wygląda na to, że analizator, do którego wprowadza się tzw. „dane empiryczne” robi robotę. Tysiące badań, które wykonałam na tym i innych „analizatorach empirycznych” potwierdzają regułę.

    Krótko, bo nie chcę zanudzać. Jeśli chcieliby Państwo odpowiedzi na kolejne pytania, to zapraszam do kontaktu. Dane do kontaktu znajdą Państwo w zakładce "kontakt" na stronie internetowej Vitako.

    Pozdrawiam serdecznie i życzę mądrych i przemyślanych wyborów.
    „Nie wszystko złoto, co się świeci”.

  18. #18
    kabaczek
    Guest

    rozbieznosc

    To ciekawe co Pani pisze bo otrzymałem ofertę od Vitako i InBody i w obu jest mowa o pomiarach rzeczywistych. Więc najpierw oczernia Pani konkurencje a Pani firma również wykorzystuje ten niby chwyt? Miałem okazję się badać na obu sprzętach, w Inbody analizator nie dodaje mi kilku % tkanki tłuszczowej ze względu na to, że zaznaczyłem taką opcję w analizatorze. Nie podjąłem jeszcze decyzji co do zakupu ale wybór wydaje się być oczywisty...

    Nie mogę wkleić screena

    Accuniq BC380, analizator składu ciała z oprogramowaniem i drukarką termiczną, SELVAS Healthcare
    - nowoczesny design
    - przeznaczony zarówno dla poradni dietetycznych, jak i klubów fitness
    - pomiary rzeczywiste (analizator bazuje na danych empirycznych)
    - podnieś profesjonalizm swoich usług!
    - posiada certyfikat EC0197
    - spełnia wymagania dyrektywy MDD 93/42EEC w zakresie urządzeń medycznych.
    Sprawdź ofertę

    Dowiedz się więcej o ofercie pisząc pod
    biuro@vitako.pl

+ Odpowiedz na ten temat

Podobne wątki

  1. Analizator składu ciała do salonu dietetycznego
    Przez MartynaaaA w dziale Forum dietetyczne
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 05-23-2017, 14:38
  2. Sprzedam analizator składu ciała Juwell Medical Body Explorer
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Forum ogólne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 04-27-2015, 16:39
  3. Bielenda, Maska do ciała - OPINIE
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Opinie o kosmetykach
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 06-30-2014, 15:48
  4. Analizator składu ciała
    Przez Drazga w dziale Forum dietetyczne
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 12-10-2013, 11:25
  5. Akuna, mleczko do ciała - OPINIE
    Przez Nie zarejestrowany w dziale Opinie o kosmetykach
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 09-06-2011, 02:43

LinkBacks Enabled by vBSEO

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251